Suport espiritual a primera línia de la pandèmia

A primera línia de la pandèmia de la Covid-19 es viuen situacions molt dures de dolor, patiment, malaltia, mort, ràbia, frustració… que afecten els professionals que lluiten contra el coronavirus així com les víctimes i els seus familiars. «No esteu sols. Compteu amb el respecte, l’estimació i l’agraïment de tota la societat i de l’Església», els ha recordat el cardenal Joan Josep Omella, en més d’una ocasió. Per fer efectiva aquesta proximitat, l’arquebisbe de Barcelona ha volgut posar en marxa un seguit de serveis per atendre espiritualment tots els professionals i víctimes que es troben a primera línia de la pandèmia.


L’arquebisbat ha obert un servei de suport telefònic per a aquells servidors públics i professionals que ajuden a combatre el coronavirus. Poden enviar un correu electrònic a espiritualbarcelona@gmail.com o un WhatsApp al 619 131 553 deixant el nom, telèfon, servei públic que es realitza (atenció sanitària; policia i bombers; servei administratiu, neteja, assistència social…), i la franja horària en què se’ls pot trucar per parlar-hi personalment. Totes les dades de caràcter personal que es facilitin seran eliminades quan hagi passat la pandèmia, d’acord amb la llei de protecció de dades.


?La nostra missió és escoltar i acompanyar els sanitaris, els mossos d’esquadra, els bombers i altres persones que estan a primera línia lluitant contra la pandèmia del coronavirus?, explica la religiosa Margarita Bofarull rscj, metgessa i delegada de Pastoral Fe i Cultura de l’arquebisbat de Barcelona. ?En aquests moments de dolor i d’incertesa apareixen molts dubtes, però la fe i la vessant espiritual és el pal de paller que ens sosté.?


Tal com la mateixa Margarita Bofarull comenta en un article publicat a Catalunya Cristiana, si alguna cosa ha posat sobre la taula la pandèmia és que la vida és un bé comunitari, que objectiva que anem tots a la mateixa barca: ?Hi ha situacions de patiment que s’experimenten en solitud, però es viuen diferent quan hi ha consciència de comunitat.? Davant la situació de patiment, ?hem de portar esperança però no ingenuïtat?, afirma Bofarull, que és membre de la Comissió General de Bioètica de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu. Per ara són poquíssimes les peticions que arriben, per això és important donar a conèixer la iniciativa.

Atenció a malalts i familiars ingressats als hospitals

Un altre servei d’atenció espiritual que ha posat en marxa l’arquebisbat de Barcelona està adreçat a malalts hospitalitzats i les seves famílies. En aquest cas està coordinat pel Secretariat diocesà de Pastoral de la Salut.


Les famílies poden escriure a atencioespiritualhospitalaria@arqbcn.cat Només cal indicar el nom del familiar del pacient amb qui cal contactar, a quin hospital està ingressat i un número de telèfon i, si és possible, un horari concret. En les properes hores un capellà o qualsevol altre agent del servei religiós es posarà contacte per telèfon amb la família.


Els capellans i altres agents que estan al servei religiós d’hospitals, en nom de la diòcesi de Barcelona, fan un servei d’escolta telefònica als pacients i a les famílies, per donar-los consol, per convidar-los a la pregària, perquè se sentin confortats i alliberats.

Pregària pels difunts

Malgrat que davant l’actual situació d’emergència sanitària, els tanatoris de Barcelona han suspès les cerimònies i les vetlles, l’arquebisbat de Barcelona ha recordat que continua encomanant tots els difunts cada diumenge en una missa, a porta tancada, habitualment presidida per l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella.


L’arquebisbat ha habilitat un correu electrònic perquè les famílies dels difunts hi puguin demanar una pregària per l’etern repòs de les seves ànimes. Poden escriure a difunts@arqbcn.cat, indicant el nom i cognoms del difunt. Aquest servei es gestiona des del Secretariat diocesà de Tanatoris, que prepara una llista setmanal amb els noms dels difunts.


La missa se celebra cada diumenge a les 19 h a la catedral de Barcelona. Es pot seguir en directe tant per Ràdio Estel (106.6 FM) com per Youtube, en el canal de la catedral de Barcelona.


Més endavant, un cop superada l’emergència sanitària, l’arquebisbat de Barcelona organitzarà una celebració comunitària de l’Eucaristia per a tots els difunts que es comunicarà oportunament.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!