Aquest cap de setmana, el festival romà de Tarragona, Tarraco Viva, ha celebrat a l’Antiga Tabacalera i al Museu i Necròpolis Paleocristians la recreació històrica de l’arqueòleg Mn. Joan Serra i Vilaró. La representació s’ha fet amb motiu del centenari de la recuperació de la necròpolis paleocristiana de la ciutat, considerada com un dels espais més significatius per a l’arqueologia cristiana hispànica.
L’arqueòleg que va liderar les excavacions de descoberta d’aquest conjunt monumental va ser precisament Mn. Joan Serra, i és per això que aquesta obra teatral s’ha centrat en la seva figura. D’aquesta manera, els assistents han pogut conèixer el qui fou un arqueòleg avançat en el seu temps, un dels més rellevants de Catalunya.
Aquesta representació ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Associació Cultural Sant Fructuós i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que van posar en marxa aquesta iniciativa per “redescobrir in situ la història de la basílica martirial de sant Fructuós i el seu procés d’excavació”.
Mn. Joan Serra i Vilaró, un personatge singular
Nascut a Cardona a finals del segle XIX, Mn. Serra va anar a Tarragona per petició del cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, que li va demanar que dirigís les excavacions que es portaven a terme a la necròpolis paleocristiana de la ciutat. Gràcies als treballs del sacerdot i el seu equip, que van durar fins l’any 1933, es va descobrir una de les àrees funeràries més importants de l’Occident romà.
L’afany de conservar i preservar tots els detalls d’aquest espai, va fer que el 1948, quan Mn. Serra va ser nomenat canonge de la catedral de Tarragona, publiqués el llibre La Necròpolis de San Fructuoso, que conté imatges inèdites fetes durant les excavacions.
La iniciativa de l’Associació Cultural Sant Fructuós ha permès que els visitants hagin pogut aprofundir en un dels personatges més singulars de la història de Tarragona, sense el qual no es pot entendre la metròpolis romana en tota la seva dimensió.