“Tenim fe i confiança en Déu que la pau tornarà a Síria”

Mireille Al-Farah, protagonista de l’entrevista central del Catalunya Cristiana d’aquesta setmana, està refent la vida a Barcelona i té l’esperança que podrà tornar aSíria “a viure i practicar la fe en pau”. És membre de l’església grecocatòlica melquita i va marxar de Damasc l’any 2010. Llavors no podia imaginar-se que ja no tornaria a casa. Quan va esclatar la guerra a Síria, era a Barcelona fent un màster. La situació era tan preocupant que ja no va poder tornar. La mare i els dos germans també la van seguir en el camí de l’exili. Ara té 35 anys, està fent un doctorat en Educació i Noves Tecnologies, treballa i s’acaba de casar. Continua sensibilitzant i demanant la pau al seu país. Somia que un dia podrà portar el seu marit i els futurs fills a conèixer les seves arrels.

Al-Farah destaca que abans de l’esclat de la guerra “mai no m’hauria imaginat que hi hauria un conflicte violent. Sí que és cert que a Síria la fe es viu amb molta força, tothom creu en Déu i aleshores el conflicte és a propòsit de quin és el Déu veritable. Més enllà d’això, no hi havia cap mena de conflicte. De fet, jo estudiava en una escola francesa catòlica amb altres cristians i també musulmans i jueus. Amb tot, a mesura que creixia m’adonava que la vida per a nosaltres era més difícil”.

Apunta que “els caps religiosos han jugat i manipulat les persones que van sortir pacíficament al carrer per demanar més llibertats. Volien aplicar un pla organitzat per Aràbia Saudita i Qatar, països que tenen diners, que són fanàtics i que han manipulat les persones senzilles fent-los creure que les dificultats i la pobresa eren causades pels infidels. Van començar armant els manifestants i canviant els discursos. Així, si al començament les proclames eren a favor de les llibertats i les refomes, després es va passar a un discurs de tipus religiós”.

Pel que fa a l’actual situació de Síria tot depèn de quina part del territori ens fixem: “Els mitjans de comunicació occidentals ens expliquen la situació del nord, on hi ha els bombardejos de la coalició internacional. Però sobretot la crisi és humanitària. A Damasc només tenen llum durant ben poques hores. De vegades es queden sense aigua. Ara que estem a l’hivern no poden ni escalfar-se. Estem parlant de la capital, però la situació als afores i als pobles encara és pitjor. Sense parlar del perill de mort, que és continu. Ara no es parla del que passa a Damasc, a Alep, només es parla del nord de Síria, perquè hi ha bombardejos dels països europeus amb l’excusa de lluitar contra l’Estat Islàmic”.

En aquest vídeo podeu consultar l’entrevista complerta.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!