La Teologia del Cos està formada per 129 catequesis de Joan Pau II sobre el significat del cos, l’amor humà i la vocació al do sincer d’un mateix. Per donar a conèixer aquestes catequesis, un equip d’amics format per Álex Visús (consultor educatiu), Mónica García (estudiosa de la Teologia del Cos) i Mariano Bartoli (professor de Filosofia), amb la col·laboració d’un matrimoni, van posar fil a l’agulla. Així va sorgir el pòdcast Dale a tu cuerpo Teología Macarena, que ja va per la segona temporada (https://webfamilia.org).

Quins són els eixos de la Teologia del Cos?

Eix 1: Qui soc jo? D’on vinc i qui estic cridat a ser? El que em defineix és la meva vocació a l’amor; eix 2: Com puc ser feliç i viure la meva vocació a l’amor? L’amor humà. I per viure la meva vocació a l’amor només ho puc fer des del cos perquè jo soc el meu cos. I el meu cos em permet estimar, dins d’un marc adequat.

Dale a tu cuerpo Teología Macarena, com sorgeix aquest projecte?

Sorgeix d’una frustració: voler explicar en una conferència la bellesa de l’amor, tal com Déu el va pensar, i que els assistents només volguessin “receptes”, solucions “immediates” sense comprendre. Això va fer plantejar-se a la Mónica que calia anar més enllà i començar explicant totes les catequesis. Joan Pau II no ve a dir-nos “què he de fer” (receptes), sinó qui soc jo i qui estic cridat a ser. Si sé qui soc i qui estic cridat a ser, quina és la meva aspiració més profunda, llavors sabré com actuar. No perquè algú t’ho digui des de fora, sinó perquè ho desitjo des del més profund de mi.

Per què aquest nom?

Aquest nom ve de com volem que sigui el pòdcast: fresc, actual i amè. Conté tots els ingredients de la Teologia del Cos: l’hermenèutica del do a l’inici del títol: “Dale”; el cos, que fa visible l’Invisible: “…a tu cuerpo…”; l’alegria d’una vida plena estimant i sent estimat. Sabent que cal oferir alegria a la Macarena descobrim que la teologia inclou aquesta alegria. “Tots som Macarena”, perquè tots volem ser feliços i tots necessitem aprendre a estimar.

Un equip d’amics que gaudeix amb la gravació de cada capítol.

Quins temes presenteu?

Seguim una per una les catequesis i les aterrem a la vida quotidiana: Què és l’amor?, Quin sentit té la vida? Què hi pinta Déu?, Per què tenim un cos, per a què?, Es pot ser feliç? Com?, Casar-sei formar una família?, Què ens passa amb la sexualitat?… i moltes més coses que ens surten sobre la marxa… Conversem sobre cada catequesi de Joan Pau II i reflexionem plegats sobre com construir vides “bellament imperfectes”.

Aquestes catequesis poden ajudar a trencar prejudicis sobre la reflexió sobre el cos que fa l’Església? (“L’Església demonitza el cos, la sexualitat…”, etc.).

I tant. Trencarà prejudicis en els que pensen que el cos s’ha de viure des de la repressió i la por i veuran que des del segle III Tertul·lià va dir que “la carn és l’eix de la salvació”. El cristianisme és la religió de la carn, com diu el Catecisme (CEC 1015). El moment més important del catòlic és el moment de la comunió quan el sacerdot repeteix “aquest és el meu cos entregat per vosaltres”. El cos és fonamental per a la nostra única vocació, la vocació a l’amor. També trenca prejudicis en afirmar que la unió sexual de l’home i la dona és “escandalosament” imatge del Déu Trinitari, que és comunió d’amor. Joan Pau II afirma que l’home és més imatge de Déu en la comunió que en la soledat.

A qui s’adreça el pòdcast?

A tota aquella persona que vulgui entendre a què està sent cridada en la seva vida o que es plantegi el sentit de la seva vida. O que simplement vulgui passar una estona agradable escoltant i aprenent de les catequesis del Papa contextualitzades 20 anys després de la mort de sant Joan Pau II. Creiem que escoltar la bellesa de la Paraula de Déu actualitzada per Joan Pau II és molt important per contrarestar el cansament i el pes de la cultura actual.

“Creiem que escoltar la bellesa de la Paraula de Déu actualitzada per Joan Pau II és molt important per contrarestar el cansament i el pes de la cultura actual”

De quina manera es pot viure aquesta teologia en el dia a dia?

Clarament des de l’hermenèutica del do. Aquesta és una idea clau en la Teologia del Cos. L’hermenèutica del do és aquella clau d’interpretació d’entendre tota la realitat com un do. I sobretot les persones, però no només: entenent l’altre com un do, com un regal que se’m dona de forma gratuïta. I aquest do implica que jo mateix soc un do i estic cridat a donar-me gratuïtament. Per això he d’anar més enllà de mi mateix. Transcendir. I ser qui estic cridat a ser. Això només ho podem fer amb la gràcia de Déu. obrint-nos a altre do: el do de la redempció que Jesús ens ha aconseguit amb l’entrega de la seva vida sencera, és a dir, del “seu cos entregat per nosaltres”. Però des d’accions tan concretes com les quotidianes a la família, a la feina, al grup d’amics, a la cua del forn, tenint cura dels més vulnerables, des de la malaltia… En qualsevol moment podem ser do per a l’altre i tractar l’altre com a do.

Quins reptes teniu al davant?

L’important és que les catequesis es facin carn en les nostres vides (mai millor dit) i a partir d’aquí, tot fluirà per saber transmetre amb passió, claredat, fidelitat i alegria el missatge tan bonic i actual de la Teologia del Cos.

Quins fruits us agradaria que donés tota aquesta feina?

Transformar els cors, el mateix que va venir a fer Jesús. El nostre desig és ser cooperadors de la Veritat. Jesús s’adreça al cor de l’home, a l’home interior, perquè reconegui qui és des del principi i quin és el seu destí al·lucinant: compartir una vida d’amor ple per sempre amb Déu. Per això ens cal purificar el cor, recuperar en certa manera la puresa i la innocència perduda. Que les persones que ens escoltin es vagin transformant en minories creatives que visquin l’amor humà en plenitud i mostrin que és possible viure en plenitud l’amor.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!