Una de les novetats de l’Agenda 2025 de Catalonia Sacra és la interpretació del Pregó de Setmana Santa, del poeta mallorquí Blai Bonet, a càrrec d’un altre mallorquí, l’actor Toni Gomila. Serà en dues úniques sessions: el 15 d’abril (Dimarts Sant) a la cripta de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona i el 16 d’abril a l’església de Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú.

Com ha afrontat el repte de posar veu al gran poeta Blai Bonet?

És un personatge que em resulta fascinant. He procurat acostar-m’hi amb respecte, intentant presentar una suma d’elements que reflecteixin la seva complexa personalitat: genuí, genial, savi, profund i senzill alhora. Intent fugir de la caricatura i intuir com conduiria la seva energia.

El pregó neix el 1980 d’un encàrrec de Mn. Jaume Serra, rector de Sant Andreu de Santanyí, el seu poble. Com se’l va fer seu Blai Bonet? Quin estil va voler imprimir-hi?

Resseguint el relat de la Passió i Mort de Jesucrist i essent fidel al text bíblic, que ell com a seminarista coneixia molt bé, va saber confegir una narració per a un públic popular però amarat d’una saviesa i anàlisi que fan les delícies de qualsevol intel·lectual.

A partir del text bíblic però amb elements contemporanis. Com resssona avui dia entre el públic?

Actualitza el discurs de la narració original acostant-lo a la societat contemporània, i ho fa a partir d’explicar d’una forma molt clara i entenedora el sentit últim de cada acció dels darrers dies de Jesús. I per fer-ho trobam la grandesa de Blai Bonet, perquè analitza cada paraula, des del sentit etimològic fins al quotidià, fent d’aquesta anàlisi una radiografia poètica de l’expressió de l’ànima humana que ens fa qüestionar-nos, engrescar-nos, veure clars els esdeveniments i comportaments del nostre dia a dia. Bonet sap eliminar tota la parafernàlia dogmàtica per tornar a l’origen, a la forma humana de Jesús, humiliat però conservant fins al darrer alè la dignitat, i això, fins i tot per a un no creient o un desencantat d’avui dia, resulta atractiu, proper, útil i poèticament una meravella.

Com ressona personalment aquest text en Toni Gomila?

Per a mi aquest text resumeix tot allò que m’agrada de Blai Bonet i del teatre i la poesia: emprar la paraula per crear bellesa, per construir una societat cohesionada i noble, per conèixer la història i reflexionar sobre la convivència. És una joia poder acostar el pensament d’aquest text al públic d’arreu, joves i majors.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!