Joan Capdevila, diputat d’ERC al Congrés, Marilén Barceló, regidora de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona, Toni Picó, advocat i exdiputat de Convergència i Unió al Congrés, i Irene Pardo, presidenta de Noves Generacions del PP de Catalunya, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l’actualitat, la difícil gestió política del marc en què es governa ara Catalunya, un any després de la proclamació de la República i de l’inici en l’aplicació de l’article 155. Picó ha destacat que “tots coincidim que el que va passar ara fa un any no agrada i no és bo per a Catalunya”. A partir d’aquí, ha valorat que “cadascú està fent el que pot fer, i amb un cert diàleg, cosa que cal aplaudir, perquè s’està produint aquest diàleg amb contactes entre els governs català i espanyol per intentar trobar solucions, encara que siguin per a temes concrets”. En aquesta línia, ha afegit que “els focs artificials, declaracions i contradeclaracions que formen part del joc de la política, no pertorbin allò que s’està fent”. Per la seva banda, Marilén Barceló ha dit que “els independentistes han creat una realitat que no existeix, com es va veure ara fa un any, quan Puigdemont va proclamar la independència”, i ha demanat “treballar per les infraestructures, per acabar amb les llistes d’espera i els barracons i afrontar altres problemes”.
Capdevila, en un altre moment, ha assegurat que “les afirmacions dràstiques i contundents, com són les acusacions de colpisme, busquen la profecia autocomplerta, perquè s’ha demostrat que no hi ha avalots al carrer”. Ha acusat el PP i Ciutadans de “voler crear crispació on no n’hi ha”, i ha conclòs que “aquestes afirmacions, com es veu en l’última enquesta del CIS, en què Pablo Casado perd molta força”. Finalment, Irene Pardo ha destacat, com a dirigent de confiança de Pablo Casado a Catalunya, que el nou president del PP “diu la veritat quan titlla Pedro Sánchez de col·laboració amb els colpistes, perquè aquí es van saltar les lleis i es va voler trencar la democràcia i l’Estat de Dret”. També ha recorda que l’actual president del govern espanyol va arribar al càrrec “per una moció de censura amb el suport dels independentistes i, a més, dels diputats de l’antiga Batasuna”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest divendres 26 d’octubre.
La societat catalana i les institucions han viscut importants sacsejades a partir de decisions polítiques i judicials: Durant els mesos d’intervenció de la Generalitat, irromp l’inici de la Causa per rebel•lió, desobediència i malversació. Oriol Junqueras, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Jordi Turull i Joaquim Forn es troben en presó preventiva un any després, com també Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, en un procés que acaba unificat al Suprem i que, entre les constants peticions de llibertat arribades des de Catalunya, donarà pas l’any vinent a un judici.
També un any després d’aquell moment, Catalunya ha passat per unes eleccions i la difícil formació d’un govern emanat de la majoria independentista al Parlament, on Ciutadans és ara el primer grup en diputats i en vots. La Presidència de Quim Torra, opció triada per Carles Puigdemont des d’Alemanya després de diversos intents fallits, no ha aconseguit normalitzar la situació. La presència de Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín i Marta Rovira a l’estranger ha estat igualment un focus d’acció política que ha marcat també, sens dubte, el moment actual.