Després d’una pausa causada pel Covid, es reprèn l’escola d’estiu de la Specola Vaticana (l’observatori astronòmic i centre d’investigació científica vaticà) per a la qual han estat seleccionats vint-i-quatre estudiants de més de vint nacions.
Els estudiants participaran del 4 al 30 de juny a les instal·lacions de l’observatori vaticà, als jardins d’estiu papals de Castel Gandolfo, per treballar en el projecte Aprenent l’univers: eines de la ciència de grans dades per a investigacions astronòmiques.
Els participants assistiran a conferències, treballaran en projectes relacionats amb la seva investigació, viatjaran i tindran una audiència amb el papa Francesc
La majoria dels estudiants seleccionats provenen de països en desenvolupament. L’admissió no té en compte les necessitats econòmiques perquè la matrícula i la quota d’inscripció és gratuïta, i l’ajuda financera addicional per al viatge i allotjament és proporcionada per benefactors a través de la Fundació de la Specola Vaticana.
Les grans recerques astronòmiques ja han mesurat milers de milions de fonts celestes. Aquest escola d’estiu explorarà la ciència que hi ha darrere d’aquests sondejos, presentarà els conceptes de big data i machine learning i proporcionarà una experiència pràctica d’anàlisi de dades que permetrà als estudiants fer servir aquests conjunts de dades per als seus projectes astronòmics propis.
Com explica l’astrònom de la Specola Vaticana i de l’Institut Nacional d’Astrofísica/Observatori de Pàdua, Alessandro Omizzolo, “amb la mida creixent dels telescopis i la major sensibilitat dels seus detectors, la quantitat de dades astronòmiques que els científics necessiten comprendre ha crescut de forma espectacular”.
Des de la primera escola d’estiu del 1986 hi han participat més de 400 estudiants. L’escola està oberta a estudiants universitaris i de doctorat en astronomia avançada d’arreu del món.
Més del 85% dels estudiants que hi han passat continuen treballant avui com a astrònoms professionals i alguns es troben entre les figures més importants de l’astronomia contemporània.