Fa 400 anys, un segle després de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa, la ciutat es va bolcar en unes festes per celebrar la canonització del sant, que van omplir els carrers de festa i actes populars. Per rememorar aquesta efemèride que va sacsejar la ciutat sencera, arriba #LAREFESTA del Camí Ignasià, una jornada festiva oberta al públic que a partir de les 19.00 del 23 de juliol fins a la matinada omplirà Manresa de música, cultura popular i tradicional i llum.
L’esdeveniment inclou el següent programa amb horaris i espais definitius:
—19:00: Trabucada de Sant Ignasi (plana de l’Om, plaça dels Drets).
—19:15: Cercavila del Pelegrí, amb àliga, gegants, víbria, drac, mulassa, tabalers i tabalons (plana de l’Om, carrer Sant Miquel, plaça Major, plaça dels Drets, carrer Sobrerroca, plaça Major).
—19:30: Transformacions. Espectacle de dansa tradicional (plaça Major).
—20:00: Cercavila del Pelegrí, continuació (plaça Major, parc de la Seu).
—20:15: Ballades de Sant Ignasi, amb àliga, gegants, víbria, drac i mulassa (parc de la Seu).
—20:45: Castells de Sant Ignasi (parc de la Seu).
—21:15: Cercavila del Pelegrí, continuació (parc de la Seu, plaça Sant Ignasi).
—21:30: Espurnes de Sant Ignasi. Demostració de foc itinerant de diables i diablons (plaça Sant Ignasi, via Sant Ignasi, inici Camí de la Cova).
—21:50: El Circ de l’Home del Sac (pont Vell).
—22:10: Camí de llum i foc. Espectacle de llum, làser, mapping i música (pont Vell).
—22:30: Concert fi de festa, amb els grups Roba Estesa i Strombers (passeig del Riu).
“#LAREFESTA està impulsada per Manresa 2022 i l’Ajuntament de Manresa”
Impulsada per Manresa 2022 i l’Ajuntament de Manresa, #LAREFESTA compta amb la participació de diferents entitats de la ciutat com l’Associació Cultural del Bages, el Grup de Dansa Cor de Catalunya, el Casal Cultural Dansaires Manresans, els Geganters de Manresa, la Colla Castellera Tirallongues de Manresa, Xàldiga i l’associació de circ La Crica, a més del suport del Forn de Cabrianes.
#LAREFESTA del Camí Ignasià vol esdevenir un acte amb recorregut en la programació cultural i festiva de la ciutat i, lligat a l’empenta i la projecció del mateix Camí Ignasià, convertir-se en una esdeveniment icònic i singular de Manresa.
#LAREFESTA del Camí Ignasià forma part de Manresa 2022, un projecte que conté més de quaranta accions i cent activitats distribuïdes en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós —que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove— i les iniciatives que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià.
“Aquesta festa compta amb nombroses actuacions culturals i musicals”
També cal esmentar actuacions culturals i musicals, com ara Love of Lesbian, la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Carles Cases, Manel Camp o Jordi Savall. El programa sencer es pot consultar a www.manresa2022.cat.
Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Sant Ignasi va estar-se prop d’un any a la ciutat, s’hi va inspirar per escriure els Exercicis Espirituals i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta.