Gairebé un 11% dels treballadors catalans són pobres, segons un informe de Comissions Obreres. El percentatge encara és més descarnat en el cas de les persones ateses per Càritas. La memòria del 2021 de Càritas Catalunya reflecteix que el 19% de les persones ateses tenen una feina, però que sempre és precària i no els permet cobrir les necessitats bàsiques. El 61% està a l’atur o en recerca de feina.
Com a societat tenim un problema molt greu d’atur i encara més de treball precari. Treballar no és garantia d’una vida digna, tal com comproven en el seu dia a dia les entitats socials com la mateixa Càritas. La realitat dels treballadors pobres reclama mesures urgents. Com ens recorda el Compendi de la Doctrina Social de l’Església “la persona és la mesura de la dignitat del treball” (271) i “el treball és un dret fonamental i un bé per a l’home: un bé útil, digne d’ell, perquè és idoni per expressar i incrementar la dignitat humana” (287).
Una altra problemàtica és la sinistralitat laboral, amb el record viu de l’accident de les mines de Súria que va causar la mort de tres persones. Amb el lema “Treballem per viure, i no pas per morir!”, l’Equip de Pastoral Obrera de Sant Feliu de Llobregat convoca a una jornada reivindicativa i a una Eucaristia en memòria de les víctimes d’accidents laborals, el 28 d’abril, Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball.
Les problemàtiques que afecten el món laboral són tan greus i de tal magnitud que requereixen de la implicació i el compromís de tots els cristians. Per això, en el reportatge que publiquem aquesta setmana en l’escaiença del 1r de Maig, ens fixem en l’aportació dels sindicalistes cristians, i en la necessitat que tenen de ser acompanyats per tota l’Església.
Precisament, el 20 de maig tindrà lloc el II Seminari Mons. Antonio Algora, organitzat per la Pastoral del Treball de la Conferència Episcopal Espanyola amb la voluntat d’acompanyar els diferents agents de la pastoral obrera i els militants cristians en la seva tasca diària. Fruit d’aquesta iniciativa va ser la primera reunió, celebrada el febrer passat, que va aplegar bisbes i sindicats (CCOO i UGT) per abordar, aleshores, la sinistralitat laboral i la pèrdua de salut a la feina.
Tot un encoratjament a treballar plegats per un món laboral a la mesura de la dignitat humana.