“Treballaré per tal que Montserrat continuï fidel a la missió de presentar Jesucrist i el seu evangeli a la societat i al món”

D’ençà que s’ha fet pública l’elecció del Pare Manel Gasch i Hurios com a nou abat de Montserrat, hi havia molta expectació per escolar les seves primeres paraules públiques, cosa que ha arribat al cap de només unes hores, durant l’ofici de vespres de la comunitat benedictina. El nou abat, que ha presidit la pregària, ha manifestat la voluntat de treballar “per tal que el monestir i el santuari de Montserrat continuïn fidels a la seva missió de presentar Jesucrist i el seu evangeli a la societat i al món, perquè creiem que en ell hi ha la font de la vida i de felicitat. Sé que aquesta tasca necessita la pregària i el recolzament de tots els qui estimeu, visiteu i col·laboreu amb Montserrat, especialment els nostres escolans, també pels treballadors, pels oblats i pels confrares”.


Nascut a Barcelona fa 51 anys i llicenciat en Dret i Teologia, el nou abat de Montserrat substitueix el pare Josep Maria Soler, per qui ha tingut paraules d’agraïment: “Li demano que ell que porta Montserrat al cor i al cap, no deixi de pregar per nosaltres. Posem-ho tot confiadament, al peus de la Moreneta, per poder dir aquí i arreu: “Que hi hagi pau dintre teu”.”


En les seves primeres paraules com a abat de Montserrat, el P. Gasch s’ha adreçat als pelegrins i als que segueixen la pregària a través de mitjans de comunicació com Ràdio Estel, “moltes maneres diverses de creuar els llindars de la casa del Senyor, de la casa de Santa Maria de Montserrat que Déu ens ha confiat a la comunitat de monjos benedictins, des de la qual voldríem acollir tothom, perquè la casa de Déu ha de ser la casa de tots”.

Bernat Juliol: “Els reptes de futur són molts”

D’altra banda, en declaracions a Ràdio Estel, el P. Bernat Juliol, portaveu del monestir de Montserrat, ha comentat que “l’elecció d’un abat per a una comunitat monàstica és un motiu de joia. És la mateixa comunitat que es dona un nou pare, un nou referent, per a la comunitat i, per tant, és un moment de joia, de vida de gràcia i de presència de l’Esperit Sant enmig de la comunitat”.


El pare Bernat ha dit que, de ben segur, “serà una etapa de reptes de futur, una etapa on, com ha dit el pare abat, es planteja el mil·lenari del monestir com un nou punt de projecció de Montserrat cap al futur; el Montserrat del segle XXI i, podríem dir, el Montserrat del segon mil·lenari. Un futur ple de reptes, apassionant i de donar a conèixer la vida monàstica a la societat present”.


“És el nou abat qui ha d’organitzar la data de la benedicció abacial. Per tant, suposo que, ens uns dies, quan el pare Manel Gasch hagi pogut fer les gestions oportunes ja es podrà donar a conèixer la data de la benedicció abacial”, ha assegurat el pare Bernat.


I ha afegit el següent: “Els reptes de futur són molts. En primer lloc, com a monestir, hem de donar a conèixer la vida monàstica a la societat actual; transmetre a la societat que té sentit una vida monàstica, que té sentit una vida de pregària, que té sentit una vida d’intercessió per als altres. Jo crec que aquest és el repte més important que tenim com a comunitat, però alhora també hem de posar sota la nostra intercessió Catalunya, el nostre país, i el mil·lenari, que serà un moment fort de la vida de la comunitat.”


“El pare Manel, que té una trajectòria de profunda espiritualitat, és un home de Déu que portarà la comunitat guiada per l’Esperit Sant”, ha posat en relleu el portaveu de Montserrat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!