Els dies 11, 13 i 15 de febrer, les portes de l’església de Sant Sever estan obertes a la ciutadania perquè tothom pugui gaudir de la bellesa d’aquest tresor del barroc barceloní. Un equip format per una cinquantena de professionals, que ha treballat durant els darrers cinc anys, ha retornat al temple la seva esplendor original. Una restauració integral de l’edifici que va posar en marxa la catedral de Barcelona el 2019 amb les subvencions atorgades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Dilluns 10 de febrer ha tingut lloc un acte d’inauguració d’aquesta reforma de Sant Sever, que ha comptat amb la interpretació de l’actor Joan Pera i la participació de l’organista Juan de la Rubia, l’Esbart Ciutat Comtal i el Quartet del Cor Francesc Valls. Hi han assistit, entre altres autoritats, Mons. David Abadías, bisbe auxiliar de Barcelona; Jaume Collboni, alcalde de Barcelona; Ramon Espadaler, conseller de Justícia, i Sònia Hernández, consellera de Cultura.

Pocs minuts abans, Mn. Santiago Bueno, degà de la catedral de Barcelona; Joan Claudi Minguell, arquitecte de la catedral de Barcelona i director de les obres de restauració de l’església de Sant Sever, i Ana Ordóñez, restauradora-conservadora de la catedral de Barcelona, han presentat als mitjans de comunicació els treballs de rehabilitació que s’han dut a terme a l’església

Amb la restauració, ja es pot contemplar tota l’esplendor de l’interior de Sant Sever. Foto: Agustí Codinach.

“Aquest és un gran dia per a nosaltres perquè inaugurem de manera oficial la restauració de Sant Sever. Feia aproximadament set anys que, a causa del deteriorament estructural (humitats, instal·lació elèctrica precària…) que patia el temple, ens vam veure obligats a tancar-hi l’accés”, ha explicat Mn. Santiago Bueno. Ha recordat que “l’església de Sant Sever ha estat, durant segles, immensament popular entre els barcelonins, ja que sempre ha despertat molta devoció”.

Joan Claudi Minguell ha posat en relleu que “aquesta església és una petita joia del barroc barceloní”. Ha palesat que el barroc és “un art pensat per fascinar”, on “l’ull no diferencia el que és real del que és ficció”. Bona mostra és la pintura al tremp atribuïda a Antoni Viladomat que hi ha darrere del retaule major de l’escultor Pere Costa, “com si fos una mena d’escenografia teatral”.

Per la seva banda, Ana Ordóñez ha assenyalat que aquest retaule presentava “un excés de pols, humitats i despreniment de la pintura” i que tot el conjunt “havia estat repintat”. Mitjançant una intervenció delicada i complexa, les restauradores han pogut retornar “la policromia original a les imatges de sant Sever i de la Mare de Déu, amb colors més vius i línies més fines i delicades”.

Mons. David Abadías ha participat a la inauguració de la reforma de l’església de Sant Sever. Foto: Agustí Codinach.

Edificada entre el 1699 i el 1704, al costat de la catedral de Barcelona, Sant Sever va ser una de les quatre esglésies de Ciutat Vella que no va cremar durant la guerra civil gràcies a la protecció dels Mossos d’Esquadra. Havia estat propietat de la Comunitat de Beneficiats de Sant Sever, un col·lectiu de capellans que donaven suport a les tasques pastorals de la catedral de Barcelona. La restauració actual suposa una de les intervencions més rellevants en la recuperació del patrimoni cultural de Catalunya.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!