El Papa ha rebut aquest dimecres, a la Biblioteca del Palau Apostòlic, el president dels Estats Units, Donald Trump, que s’ha desplaçat després fins al Palau del Quirinal per reunir-se amb president de de la República italiana, Sergio Mattarella, i més tard, amb el primer ministre Paolo Gentiloni. Després de gairebé mitja hora de conversa amb el Sant Pare a la seva biblioteca privada, Trump ha assegurat que “no oblidarà allò que li ha dit el pontífex”. El portaveu de la Santa Seu, Greg Burke, ha explicat que, en la reunió de Francesc amb el mandatari nord-americà, han estat presents sobretot qüestions socials i religioses, especialment “el compromís comú a favor de la vida i la llibertat religiosa i de consciència”. Igualment han constatat, segons Burke, “una serena col·laboració entre l’Estat i l’Església catòlica als Estats Units, compromesa en el servei de la població en els camps de la salut, l’educació i l’assistència als immigrants”.
El director de l’Oficina de Premsa vaticana també ha destacat que el Papa i Donald Trump han tractat temes d’actualitat internacional, sobretot de promoció de la pau al món. La conversa, segons Greg Burke, també “ha permès un intercanvi de punts de vista sobre alguns temes relacionats amb l’actualitat internacional i amb la promoció de la pau al món a través de la negociació política i el diàleg interreligiós, amb especial referència a la situació a l’Orient Mitjà ia la tutela de les comunitats cristianes”.
Des de primera hora del matí, la ciutat de Roma ha quedat blindada pels helicòpters sobrevolaven el Vaticà i més de 1.000 agents desplegats per la zona terrestre, en col•laboració amb la CIA. L’entrada del cotxe blindat que portava el president dels Estats Units al Vaticà s’ha produït a les 8.20 del matí, i s’ha dirigit primer a l’atri de sant Damas, on tot el seguici ha estat rebut per la Guàrdia Suïssa i pel prefecte de la Casa Pontifícia, George Gänswein. Després, Donald Trump ja ha entrat al Apostòlic Vaticà, on ha estat ja rebut pel Sant Pare. Tot això passava mentre milers de persones anaven omplint la Plaça de Sant Pere per a l’audiència general. Han pogut comprovar uns moviments que certament eren ben diferents als habituals un dimecres normal d’audiència.
En qualsevol cas, ja després de la trobada amb el Sant Pare, el president Trump ha tingut una conversa amb el cardenal secretari d’Estat Pietro Parolin i amb Paul Richard Gallagher, secretari per a les Relacions amb els Estats. En acabar, s’ha produït una breu visita de Trump i la seva dona a la Capella Sixtina i a la Basílica de Sant Pere.
Audiència especialment mariana
L’audiència general del Papa, d’altra banda, ha coincidit aquest dimecres amb el dia en què l’Església universal invoca Maria Auxiliadora i també en la vigília de la Solemnitat de l’Ascensió del Senyor, tot just 40 dies després del diumenge de Pasqua. Francesc ha desitjat a les persones presents a la Plaça de Sant Pere que el seu pelegrinatge a Roma “revifi la seva fe i susciti un nou compromís en la caritat i en la solidaritat”. En recordar un cop més més la seva persistència en la pregària per la pau, el Sant Pare s’ha adreçat especialment a un grup provinent d’Ucraïna, «que ha participat en el pelegrinatge militar internacional a Lourdes». Ha demanat «la pau per a la estimada terra ucraïnesa».
I en la salutació als pelegrins de llengua àrab, en especial als provinents de Síria, Terra Santa i el Pròxim Orient en general, Francesc ha subratllat el tema central de la seva catequesi, sobre Emaús i el camí de l’esperança cristiana. Finalment el Papa ha invocat la protecció de Nostra Senyora de Sheshan en la Jornada de Pregària per l’Església a la Xina, on també es venera especialment la Mare de Déu Auxili dels Cristians. Finalment, el bisbe de Roma ha demanat als joves que «aprenguin a estimar seguint l’escola de la Mare de Jesús».
Esperança pasqual com la dels deixebles d’Emaús
El Papa ha dedicat novament l’audiència general a l’esperança. Ho ha fet a partir d’un fragment de l’Evangeli de sant Lluc, que “narra l’experiència dels dos deixebles que, després de la mort de Jesús al Calvari, fugen de Jerusalem cap a la tranquil•litat d’Emaús, sense esperança, desil•lusionats i plens d’amargor per la derrota del Mestre”. Francesc ha recordat que, en aquesta situació, comença la seva «teràpia de l’esperança». En aquesta línia, el pontífex ha explicat que el relat de Jesús a Emaús ens diu moltes coses ara també a nosaltres. “Jesús es fa reconèixer en la Fracció del pa, gest fonamental de l’Eucaristia, do del seu amor total, d’on brolla la vida de l’Església i del cristià”, ha comentat.
En un altre moment, el Papa ha recordat que, “en els Llibres Sagrats, no es troben històries d’heroisme fàcil, ni de conquestes fulminants, perquè a Déu no li agrada ser estimat com un líder que porta al seu poble a la victòria, aniquilant als adversaris”, sinó que, més aviat, ell representa “una flama fràgil que crema en un dia de fred i vent”. Francesc ha conclòs que “Jesús, per mostrar-se encara més fràgil, ha escollit el lloc que tots menyspreem”.
Altres previsions i commemoracions
Tot just aquest dimecres, també s’ha complert el tercer aniversari del Viatge Apostòlic del Papa a Terra Santa, on va commemorar la històrica trobada entre el Papa Pau VI i el Patriarca Atenàgores, un històric 5 de gener de de 1964. Aquest dijous, coincidint amb la memòria litúrgica de Sant Gregori VII, Papa, es farà a la Sala Acadèmica del Pontifici Institut de Música Sacra, a les 15.30, una conferència a càrrec del cardenal Lorenzo Baldisseri, secretari general del Sínode dels Bisbes, sota el títol “El Cant de la Terra: lectura teològica i musical de l’Encíclica Laudato Si”. Igualment aquest dijous se celebrarà la Jornada per l’Àfrica, que recorda l’aniversari de la fundació de l’Organització per ala Unitat Africana, actualment anomenada Unió Africana, institució fundada el 25 de maig de 1963.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 24 de maig.