Per ajudar una comunitat a prosperar cal equipar-la amb les eines necessàries i ensenyar a fer servir aquests recursos nous. Això és el que fa des de fa quatre anys un grup de voluntaris, entre ells diferents professors sanitaris de la Universitat Catòlica de Múrcia (UCAM) a Uganda, a través de l’expedició organitzada per l’ONG Worldproject.
L’infermer Manuel Pardo, vicedegà de la UCAM, i Artiom Lijnev, professor del grau en Odontologia en anglès de la universitat, viatgen al país africà juntament amb la resta de membres de l’expedició per oferir assistència sanitària gratuïta a pacients de la zona i formació als professionals, amb els quals no perden el contacte durant tot l’any per resoldre dubtes.
Com a novetat, en aquesta ocasió incorporen nous recursos sanitaris a la clínica, ampliaran la cartera de serveis i milloraran l’atenció dental, a més d’incrementar les activitats en la comunitat, intentant que l’equip sanitari es pugui desplaçar als domicilis dels pacients amb mobilitat reduïda.
Durant els primers anys, els voluntaris van equipar una ambulància i un centre hospitalari que ofereix atenció sanitària als prop de 15.000 habitants de la zona de Kikaya, en el finançament del qual va ajudar la UCAM, que a més durant l’anterior expedició a la zona va donar quatre ulleres de realitat virtual al personal de la clínica.
En aquesta nova missió de cooperació es reposaran els desfibril·ladors instal·lats al centre mèdic i a l’ambulància, gràcies a la donació de l’empresa EGS Emergency Global System.
Segons Manuel Pardo, “la clínica ja està consolidada. Ara fem un pas més, fent educació per a la salut, amb mesures preventives i no només reactives, per tractar la malaltia abans que aparegui”.