Dos anys després de la invasió de Rússia a Ucraïna, Ajuda a l’Església Necessitada (ACN Espanya) engega la campanya “Ucraïna, no et vull oblidar” per socórrer una Església desbordada pels traumes i les ferides del conflicte.

En aquest segon aniversari, la prioritat de l’Església catòlica és l’atenció al trauma de la població.

SVIATOSLAV SCHEVCHUK, arquebisbe major de l’Església grecocatòlica ucraïnesa

“Si deixeu de parlar de nosaltres, deixarem d’existir”

El 80% de la població està ferida físicament o psicològica i per això ACN Espanya vol donar suport a aquesta Església que demana ajuda davant la cada vegada més indiferència de l’exterior.

El nombre de persones assassinades, mutilades o traumatitzades per aquesta guerra augmenta i els efectes a llarg termini són cada vegada més greus.

Aquesta crisi no té cap senyal que pugui acabar i el dolor psicològic afecta gairebé un terç de la població, que pateix problemes mentals.

L’Església grecocatòlica i la del ritu llatí estan impulsant un gran programa integral a totes les diòcesis del país per al guariment i perquè puguin tirar endavant vídues, mares, orfes, dones amb els marits al front i militars traumatitzats per la violència.

Aquest pla integral, amb el suport d’ACN, té previst formar en l’atenció psicoespiritual a través de l’organització de cursos per a sacerdots, religiosos i laics.

Genocidi

Segons l’arquebisbe major de l’Església grecocatòlica, Sviatoslav Schevchuk, “podem testificar que el que passa ara a Ucraïna és un genocidi. El poder de l’Estat ha decidit eliminar l’existència de tota la nació. Les persones són assassinades a Ucraïna pel fet de ser ucraïneses”.

I afegeix: “És molt important condemnar aquests crims de guerra perquè si no ho fem, aquest tipus de tractament, de comportament, continuarà.”

Els sacerdots, religiosos i religioses estan desbordats en l’atenció a la gent i cada vegada més empobrits. Per això, el suport de subsistència per a les congregacions religioses és vital per continuar la seva feina.

Un altre dels pilars de la campanya s’adreça als seminaristes. La guerra no ha frenat les vocacions i tots els seminaristes del país reben ajuda per a la seva formació o sosteniment des que va començar la invasió.

L’Església acompanya el poble en tot moment / ACN

D’altra banda, el sacerdot Mateusz Adamski, des de Kíiv, assegura que l’Església continua la missió de portar esperança i l’anunci de Jesús, malgrat els míssils i els drons. A més, treballa pel perdó i la reconciliació: “Preguem per tots els que ens persegueixen i agredeixen. Com diu l’Evangeli, hem d’estimar l’enemic.”

El director d’ACN Espanya, José M. Gallardo, explica que “amb tants conflictes oberts arreu del món en l’actualitat, correm el perill real que Ucraïna sigui oblidada i estem decidits que això no passi”.

Des del febrer del 2022, ACN ha donat suport a l’Església a Ucraïna amb més de 600 projectes i més de 15 milions d’euros. Aquest país ha estat el més ajudat el 2022 i el 2023 per aquesta institució.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!