L’Editorial Claret ha publicat Un Jesús exigente pero apasionante, la traducció al castellà de l’últim llibre del professor i teòleg Carles Comas, que presenta la tempestuosa situació social i l’ambient cultural apocalíptic de la Palestina de mitjans del segle I amb l’objectiu d’acostar al lector al context històric en què va viure Jesús.
Comas segueix l’esforç i els resultats de les exegesis de l’irlandès John Dominic Crossan, un dels exegetes contemporanis més importants de l’actualitat, i de l’alemanya Gerd Theissen per a arribar a conèixer el que realment va dir i va fer Jesús, més enllà del que els evangelis li atribueixen. Tots dos autors repassen en els seus estudis qüestions com la greu situació de Palestina, la prèdica de sant Joan Baptista com a escatologia apocalíptica o el canvi de Jesús i el xoc amb la realitat, entre d’altres.
L’assaig presenta també els esforços que s’han dut a terme al llarg de la història per a arribar al Jesús històric. Aquestes aproximacions permetran al lector descobrir a un Jesucrist deixeble de Joan Baptista i missatger de l’oferiment del seu Regne per part de Déu.
Segons Comas, aquest llibre respon a la necessitat de mirar més enllà dels evangelis per a entendre el missatge de Jesús, ja que “els evangelistes no presentaven Jesús per a fer història, sinó per a anunciar la Bona Nova. Cada comunitat tenia problemes diferents, i per això cada evangelista accentuava alguns aspectes de Jesús i no uns altres”.
En aquest sentit, l’autor afirma que “si ara volem buscar què va dir Jesús en el seu temps i lloc, és precisament per tractar de veure què ens pot aportar a nosaltres en la nostra situació concreta”. A partir d’aquí, és el lector qui ha de preguntar-se si val la pena conèixer el que realment Jesús va fer i va dir més enllà del que els evangelis li atribueixen.