El Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia s’ha caracteritzat sempre per ser un espai de reflexió crítica davant les situacions d’injustícia que es produeixen arreu del món. Donada la seva ubicació a la ciutat de Barcelona, els darrers mesos l’entitat ha viscut amb preocupació tant la situació política catalana com les seves derivades processals i penals que han portat a judici els líders independentistes. Per aquest motiu, el 27 de febrer un grup de juristes de Cristianisme i Justícia va decidir publicar un article que aborda tots els aspectes substancials del judici del TS i els desgrana entorn de quatre qüestions jurídiques.
La primera està relacionada amb l’ús que s’ha fet del Codi Penal, del qual els juristes expliquen que és el que determina la responsabilitat penal per vulneracions de l’ordenament jurídic constitucional: “Convocar o fer possible un referèndum vinculant de secessió és una acció clarament inconstitucional, però que només mereix sanció penal si, amb caràcter previ, la norma penal així ho ha establert”. La segona fa referència a la competència del Tribunal Suprem, que els juristes consideren que és dubtosa a l’hora de jutjar els fets: “L’aforament dels acusats els vincula amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”. D’altra banda, la tercera va en relació amb la presó preventiva, sobre la qual els autors del text exposen que no va ser la decisió més adequada: “Els efectes i l’alt cost humà sobre els acusats i les famílies podria haver-se evitat amb altres mitjans que també haguessin assegurat el compliment de la finalitat perseguida”.
Finalment, el quart punt de l’anàlisi posa l’èmfasi en els delictes de rebel·lió i sedició que s’imputen, dels quals els juristes en destaquen que l’absència de violència els invaliden completament: “En els tipus de rebel·lió i sedició, són determinants la violència i l’alçament, que les acusacions hauran de provar al judici oral”.
L’informe complet, on el grup de juristes de Cristianisme i Justícia també aprofita per expressar la seva preocupació per la judicialització dels conflictes polítics, es pot consultar a la pàgina web de l’entitat: blog.cristianismeijusticia.net.