L’estat dels drets humans preocupa molt, i el que fa poc semblava un escenari superat (el que ens va portar a la II Guerra Mundial, amb un món encara sense Declaració Universal dels Drets Humans) sembla més a tocar. El darrer informe anual d’Amnistia Internacional ens mostra un món que recula al 1948: tota l’arquitectura internacional de drets trontolla i el futur també ofereix signes preocupants, amb l’amenaça del canvi climàtic cada cop més manifesta.
El 2023 van augmentar els senyals d’esgotament del món conegut fins ara. Gaza n’és el símptoma principal. Les bases morals i jurídiques del “mai més” dels horrors de la II Guerra Mundial, de l’Holocaust, es van trencar en mil bocins l’octubre del 2023. Després dels atroços crims perpetrats per Hamas el 7 d’octubre, Israel va iniciar una campanya de venjança que s’ha convertit en un càstig col·lectiu amb risc de genocidi. Per a milions de persones a tot el món, Gaza és ara el símbol de l’absolut fracàs moral de molts dels artífexs del sistema posterior a 1945: el seu fracàs a l’hora de mantenir el compromís absolut amb la universalitat, amb la nostra humanitat comuna i amb el nostre “mai més”. S’ha faltat als principis de la Carta de l’ONU, als Convenis de Ginebra, a la Convenció sobre el Genocidi i al dret internacional humanitari i dels drets humans.
La conducta de la comunitat internacional en aquest conflicte és un exemple de la doble moral que des d’Amnistia Internacional fa tants anys que denunciem. No és admissible omplir-se la boca amb els drets humans mentre es permeten vulneracions flagrants d’aquests mateixos drets i es mira cap a una altra banda. Aquesta vegada els països poderosos han anat més enllà: han demostrat que estan disposats a posar en perill la totalitat de l’ordre internacional, desmuntant els principis en què es basa la nostra humanitat i, amb això, desmantellant també la nostra capacitat global d’evitar el pitjor. Des de l’activisme caldrà treballar fort per arreglar la trencadissa.