Una feina digna per començar de nou

Amb motiu del Dia internacional de les Persones Treballadores, la Fundació d’Atenció a la Dependència (FAD) Sant Joan de Déu ha presentat els resultats del servei d’atenció domicilària. Aquest servei, que compta amb el suport de Càritas diocesana de Barcelona, forma persones que es vulguin dedicar a la cura domiciliària de manera professional amb la intenció de fomentar la inclusió en el mercat laboral i la igualtat d’oportunitats.

Com ha explicat la directora de la FAD Sant Joan de Déu, Ana Pérez, oferim “un model humanista vinculat a l’àmbit de la salut i que abasta dos focus: persones dependents i persones vulnerables o en risc d’exclusió social”.

Els destinataris d’aquesta formació són persones en situació de risc d’exclusió perquè puguin accedir a una feina estable i amb un sou digne. Així, assenyala la cap de Formació i Inserció Laboral de Càritas diocesana de Barcelona, Desirée Garcia, “la nostra vocació és posar la persona al centre i professionalitzar-la”.

Garcia reconeix que “la crisi laboral ha passat, però no la crisi social” i destaca que encara hi ha persones que no aconsegueixen entrar al mercat laboral i que la xarxa de cobertura de les persones aturades ha disminuït.

Des del 2012 el programa ha format 665 persones perquè es puguin dedicar a tenir cura a domicili de forma professionalitzada de persones amb pèrdua d’autonomia personal. La formació ofereix un curs de certificat professional i cursos de títol propi. Segons indica Pérez, “volem donar una professió, una ocupació de llarga durada i fem un acompanyament persona a persona. Ens preocupa molt la situació d’irregularitat de les persones perquè no poden accedir al certificat professional i aixó és un drama”.

En una enquesta realitzada a 350 alumnes del programa, un 65% dels professionals que han fet el curs estan treballant.
La majoria de les persones que participen del programa provenen de Càritas i de serveis socials. Actualment, hi ha 140 cuidadors vinculats a la mateixa FAD Sant Joan de Déu que tenen cura a domicili d’unes 700 persones.

Desirée Garcia demana “polítiques actives d’ocupació del segle XXI, que puguin donar resposta a les persones: flexibilitat i claredat. Que tinguin capacitat d’adaptar-se als canvis que puguin venir, perquè sempre queden fora les mateixes persones. Calen polítiques migratòries clares i reals per poder donar un futur i una igualtat per a tothom”.

Durant la presentació del treball de FAD Sant Joan de Déu i Càritas diocesana també s’ha donat a conèixer el testimoni de cuidadors que han fet aquesta formació i que han trobat una nova oportunitat per refer la seva vida.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!