El 20 de juny, Dia Mundial del Refugiat, la Xarxa Migrants amb Drets (formada per la Comissió Episcopal de Migracions, Càritas, Confer i Justícia i Pau) demana als líders espanyols i mundials que enforteixin el compromís amb la realitat de les persones refugiades i migrants, i que generin mecanismes de protecció i d’acollida des de la solidaritat i l’hospitalitat.
En el món hi ha més de 1.000 milions de persones en moviment, d’elles 70 milions s’han vist obligades a deixar casa seva per situacions de violència, guerres o desplaçament en condicions insegures i de vulnerabilitat extrema. Això provoca que fàcilment caiguin en les xarxes de tràfic de persones.
A aquesta situació s’afegeix que arreu d’Europa les polítiques migratòries cada cop són més estrictes i més repressives contra la migració irregular. I també la criminalització dels defensors dels drets humans.
Segons la Xarxa Migrants amb Drets aquest ambient genera un efecte paralitzant en la solidaritat i alimenta més els relats tòxics i negatius sobre la migració. Alhora la criminalització de la solidaritat és un perill per a la democràcia perquè erosiona la cohesió social i amenaça la nostra humanitat.
Per això, els integrants de la Xarxa recorden que el Papa anima a bastir ponts, a crear cultura de la trobada i obrir les portes a les persones que trobem al camí, especialment les més vulnerables.
En aquesta darrer any la Xarxa Migrants amb Drets ha acompanyat prop de 3 milions de persones en situació de vulnerabilitat social. Per això posa en valor el compromís solidari i fratern de ciutadans i col·lectius.
En el Dia Mundial del Refugiat, fa una crida als responsables polítics i a la ciutadania perquè actuïn contra la criminalització del suport humanitari que es proporciona als migrants i refugiats; també demana que defensin els drets de les persones migrants i refugiades i que impulsin societats acollidores on la solidaritat, la trobada, la convivència i el respecte siguin el centre de les polítiques i de l’agenda social.