La millora en la situació de la pandèmia ens ha permès recuperar activitats i celebrar trobades que teníem programades aquell llunyà any 2020, però que la crisi sanitària ens va obligar a posposar. És el cas de la primera trobada presencial dels membres del moviment l’Economia de Francesc que, finalment, va tenir lloc a Assís (Itàlia), a finals d’aquest mes de setembre, en la proximitat de la festa del sant patró de l’ecologia.

En la sessió que va presidir, el papa Francesc va manifestar que “el maquillatge no és suficient, que cal posar a debat el model de desenvolupament”. Davant prop d’un miler de joves, Francesc els va animar a convertir-se en agents de canvi per transformar una economia que mata en una economia de vida, en totes les seves dimensions. Fa prop de cent anys, el papa Pius XI ja preveia el creixement d’una dictadura econòmica mundial que llavors va qualificar d’“imperialisme internacional del diner” (carta enc. Quadregesimo Anno, 15 de maig de 1931, 109).

Fa uns dies, l’actual Successor de Pere va explicar que una nova economia, inspirada en sant Francesc d’Assís, pot i ha de ser avui una economia respectuosa amb la terra i una economia de pau. Per aconseguir aquesta transformació de l’economia, el Papa va indicar al públic reunit a Assís tres premisses. La primera és mirar el món a través dels ulls dels més pobres. En segon lloc, Francesc va demanar que no ens oblidem dels treballadors perquè “sense un treball digne i ben remunerat, els joves no arriben a ser veritablement adults”. Finalment, també va referir-se a l’encarnació, reblant que “les idees són necessàries, ens atrauen molt especialment quan som joves, però poden convertir-se en paranys si no es tornen ‘carn’, és a dir, concreció, compromís diari”.

Després d’anys de treball en xarxa, els membres del moviment l’Economia de Francesc es van trobar per “desvirtualitzar” la pobresa i recordar-nos que una economia que situa al centre les persones és una economia que té molt present els pobres, el bé comú i la cura de la creació. De fet, defensar la pau, els drets humans i la dignitat dels més vulnerables són conceptes nuclears en el discurs del papa Francesc, recollits a les cartes encícliques Laudato Si’ i Fratelli tutti. Sobre els fruits d’aquesta trobada, en parlem àmpliament en aquest número de Catalunya Cristiana.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!