Sant Julià de Lòria viu de l’1 de maig a l’1 de juny la celebració pels 800 anys de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich, patrona d’aquesta vila andorrana. En aquest marc cal destacar l’aplec que se celebra dissabte 27 de maig. “Realment és el dia esperat i la data marcada al calendari de tots els lauredians i de moltes famílies del Principat d’Andorra”, ha manifestat Pepe Chisvert, rector de Sant Julià de Lòria, en una entrevista al programa Sense distància de Ràdio Estel.
Una altra data important és el dimecres 31 de maig, quan una delegació de lauredians i andorrans seran rebuts pel papa Francesc: “El Papa ens ha fet dos regals, el primer declarar una setmana jubilar del 20 al 28 de maig, i el segon ha estat l’audiència privada que tindrem el dimecres 31 de maig a seixanta representants de Sant Julià de Lòria i d’Andorra. Anirem a portar una talla policromada de fusta de la Mare de Déu de Canòlich al Sant Pare”. La talla es beneirà el dissabte 27 de maig, coincidint amb l’aplec de Canòlich.
Els actes commemoratius van començar el dia 1 amb la presentació d’un llibre amb dibuixos de Pilarín Bayés i una eucaristia que va presidir l’arquebisbe Joan-Enric Vives, que va beneir una representació de la Mare de Déu de Canòlich i un quadre de pintura de l’autora Margarida Cepeda ara instal·lat a l’església per la commemoració. El quadre pretén reproduir la imatge de la Mare de Déu en els 800 anys de la seva troballa.
Així mateix, l’1 de juny, dia de la cloenda de la celebració, s’estrenarà un curtmetratge, titulat Tiretes, molt lligat a la història i la llegenda de la troballa de la Mare de Déu de Canòlich i que recull la vida del que ha significat l’Aplec de Canòlich. Està interpretat per Lluís Marco, Max Rodríguex i Octavi Pujades en els papers principals.
“Canòlich sempre ha estat una cruïlla de camins i de cultures“
En l’entrevista a Ràdio Estel, Pepe Chisvert ha destacat que “Canòlich sempre ha estat una cruïlla de camins i de cultures, sempre ha estat parròquia i porta d’entrada al Principat d’Andorra”.