El Primer Pla d’aquest número de CatalunyaCristiana està dedicat a la nova Universitat catòlica d’Erbil, la primerainstitució cristiana d’educació superior establerta a l’Iraq, l’antigaMesopotàmia, el bressol de la civilització. Durant l’antiguitat clàssica, Erbilera coneguda pel seu nom arameu d’Arbela. Avui és la capital de la RegióAutònoma Kurda (Kurdistan iraquià) i seu del govern regional kurd. És la quartaciutat més gran de l’Iraq després de Bagdad, Bàssora i Mossul, amb lapeculiaritat que a Erbil —que té els seus orígens al segle XXIII a.C.— se laconsidera com la ciutat més antiga que ha estat habitada permanentment. Labatalla de Gaugamela o d’Arbela, en la qual Alexandre Magne va derrotar DariusIII de Pèrsia, va tenir lloc a uns cent quilòmetres al nord de l’actualemplaçament d’Erbil. A la ciutat s’hi va establir una de les primerescomunitats cristianes. Al voltant de l’any 100 ja tenia bisbe. Dels primersbisbes la majoria tenien nom jueu, un fet que indica que els primers cristiansde la ciutat foren conversos del judaisme. La nova universitat d’Erbilrepresenta un enfortiment de la presència cristiana en un país on aquestaperilla. Actualment, ofereix grau de relacions internacionals, comptabilitat ienginyeria informàtica, però es proposa que aviat neixin centres encarregatsd’estudiar la llibertat religiosa, la preservació del patrimoni i els drets depropietat dels cristians que emigraren. El 90 per cent dels alumnes sóncristians que procedeixen de Nínive —la ciutat bíblica on predicà Jonàs— i laresta són musulmans.
L’any passat, la directora general de laUNESCO, Irina Bokova, va visitar la Ciutadella d’Erbil, lloc inscrit en laLlista del Patrimoni Mundial.
El papa Francesc tant a la Laudato Si (117) com a laVeritatis gaudium (3) aposta per una revolució cultural valenta. La creació dela nova Universitat catòlica d’Erbil en un país castigat però amb un pòsitcultural mil·lenari, és un bon auguri en aquesta direcció.