Més de 140 joves d’entre 18 i 23 anys que durant el curs han participat en algun dels centres d’esplai del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés arrenquen aquests dies una nova edició dels anomenats cursos residencials. Es tracta d’unes estades formatives bianuals que el moviment d’esplais de la Fundació promou en el marc de la formació necessària per a futurs directors/es i monitors/es de lleure i que tenen la particularitat que són vivencials i immersives i se celebren en diverses cases de colònies.
113 nois i noies s’han aplegat davant de la seu de la Fundació Pere Tarrés a Barcelona per sortir plegats en autocar cap a les dues cases de colònies que els acolliran: La Ruca (Bages) i l’alberg La Sala (Berguedà). Aquests joves participaran durant deu dies en els cursos per a monitors i monitores i se sumaran a la trentena de joves que el dissabte 19 d’agost ja van començar aquestes formacions per a directors i directores de lleure.
La particularitat d’aquests cursos és que suposen una experiència formativa intensiva i immersiva que, a banda de les classes magistrals teòriques, inclou sessions pràctiques i dinàmiques de treball en petits grups per propiciar el debat i la reflexió entre els participants i professors i compartir experiències. A més, les formacions es desenvolupen en entorns naturals privilegiats i en cases de colònies on, en moltes ocasions, els futurs professionals acabaran desenvolupant la seva feina.
Els cursos residencials d’aquest estiu s’allargaran fins al 30 d’agost. Les formacions seran impartides per un grup de dotze docents de la Fundació Pere Tarrés i inclouran tallers en àrees com ara educació emocional, interculturalitat, resolució de conflictes, psicologia, educació ambiental, primers auxilis, recursos d’animació o gestió i marc legal.
Els monitors i monitores esdevenen agents amb una gran capacitat de transformació social
La Fundació Pere Tarrés és la principal entitat de formació en el lleure, tasca que realitza des de fa més de seixanta anys. Per a la Fundació, comptar amb monitors i monitores ben formats és quelcom fonamental, atès que desenvolupen una tasca de gran responsabilitat. Per la seva proximitat als infants i adolescents i l’acompanyament que proporcionen, per la relació d’afecte i respecte que es genera i per la intensitat amb què es viuen les experiències a l’estiu, els monitors i monitores es converteixen en agents amb una gran capacitat de transformació social. Només durant l’any 2022, gairebé 3.500 joves van participar en un dels 150 cursos de formació de lleure educatiu de la Fundació Pere Tarrés.
El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés és una federació amb un bagatge de més de seixanta anys que agrupa més de dos-cents centres d’esplai distribuïts entre les províncies de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, Castelló, les illes de Mallorca i Menorca i també el Principat d’Andorra. Els seus centres acullen prop de 25.000 infants, adolescents i joves gràcies a la tasca educativa i voluntària d’uns 4.500 monitors i monitores.