Van 3.000 milions a pensions quan el frau fiscal és de 90.000

Arcadi Oliveres, economista i activista social, Ivan González, economista i màster en Economia Social, i Josep Lluís Masriera, vicepresident del Grup Sènior del Col·legi d’Economistes de Catalunya, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l’actualitat, les claus del projecte de Pressupostos de l’Estat 2018, de difícil aprovació ara per ara al Congrés i molt vinculats a la situació política de Catalunya, com també a les protestes socials de pensionistes i altres col·lectius. Oliveres ha denunciat que “intentar incrementar de 3.000 milions d’euros les pensions quan, segons el sindicat d’inspectors d’Hisenda a Madrid, el frau fiscal és de 90.000 milions fa que aquests pressupostos siguin una vergonya”. En aquesta línia, ha lamentat que “els màxims estafadors són les empreses de l’IBEX 35 i les de noves tecnologies de la comunicació i la informació, que influeixen a la Moncloa i a tot arreu, tot plegat una mala administració a favor dels qui més tenen”.
Ivan González ha destacat que “per a qualsevol administració sempre és dolent funcionar amb els comptes de l’any anterior i, per tant, sempre és positiu que tirin endavant els pressupostos”. Ha posat l’exemple de la renovació dels funcionaris, alhora que ha dit que troba a faltar “reformes reals de pensions, funcionariat i altres sectors perquè, si no es fa, es posa una tirita en una ferida que necessita punts”. Josep Lluís Masriera ha recordat que “el govern espanyol s’ha vist mogut, per intentar aprovar aquests pressupostos, per un clima de protesta social” que li podia anar molt malament. en aquesta línia, l’economista ha comentat que, “mirant les xifres, es veu que hi ha un increment de 70.000 euros a la Casa Reial, un augment a les despeses d’Interior i Defensa, com també una pujada del sou per al president del Tribunal Consitucional, d’un 13 per cent, mentre l’increment a les retribucions dels funcionaris es queda en un 1,75 per cent”.
Oliveres, en un altre moment, ha assegurat que no li preocupa “el fet que les inversions a Catalunya no es corresponguin a la seva aportació al PIB de l’Estat, sempre que això vagi a la redistribució de les rendes”. El problema, segons l’expresident de Justícia i Pau a Barcelona, “és que aquesta distribució de diners vagi a parar al rescat bancari, a les concessionàries d’autopistes o a la despesa militar”. I sobre el frau fiscal, ha destacat que “la principal lluita contra aquest problema es juga a nivell internacional”.
En el programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hem analitzat el projecte de Pressupostos de l’Estat, entre la situació a Catalunya i les protestes socials de pensionistes i altres col•lectius afectats per la pèrdua de poder adquisitiu. El govern espanyol ha aprovat els comptes sense tenir garantit, ni de bon tros, el suport majoritari al Congrés, ja que el PNB se n’ha allunyat encara més. Quines possibilitats hi ha que surtin endavant, amb el retard ja conegut? La destinació de 3.000 milions per a pensionistes i mileuristes, la rebaixa en l’IRPF i la pujada de les prestacions més baixes, de l’1 al 3 per cent, podrien contenir les mobilitzacions. Aquestes partides, però, solucionaran el problema de fons dels pensionistes i dels qui viuen més en la precarietat? Tot això està marcat també per la influència de la situació política a Catalunya.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimecres 4 d’abril.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!