En una celebració penitencial marcada pels testimonis dels qui han estat ferits pels abusos, la guerra i la manca de caritat, el papa Francesc ha demanat perdó a Déu i a tots els que han estat ferits pel pecat.
Aquesta vetlla penitencial ha estat la culminació del recés sinodal previ a la inauguració solemne, aquest dimecres 2 d’octubre, de la segona sessió de la XVI Assemblea General del Sínode dels Bisbes.
Durant la cerimònia, set cardenals han transmès la vergonya i han demanat perdó “en nom de tota l’Església” pels pecats contra la pau, contra el medi ambient, contra la dignitat de la dona i contra els pobres; pels pecats d’abús i per fer servir la doctrina com una “pedra llancívola” contra els altres, i pels pecats contra la sinodalitat.
PAPA FRANCESC
“He volgut posar per escrit les peticions d’abusos que han llegit alguns cardenals perquè cal que anomenem pel seu nom els nostres pecats principals”
En la seva reflexió després de la confessió dels pecats, el Papa ha subratllat que l’Església, “en la seva essència de fe i anunci, sempre és relacional i només guarint les relacions malaltes arribem a ser una Església sinodal”.
“Com podem ser creïbles en la missió si no reconeixem els nostres errors i no ens ajupim per guarir les ferides que hem causat amb els nostres pecats?”, s’ha preguntat Francesc.
Comentant la lectura de l’evangeli sobre la paràbola del fariseu orgullós i el publicà penedit, el Papa ha convidat els feligresos a considerar quantes vegades a l’Església s’ha actuat com el primer: “Quants cops hem ocupat tot l’espai nosaltres mateixos, amb les nostres paraules, els nostres judicis, els nostres títols, la nostra creença que només nosaltres tenim mèrit?”
Per això, el Pontífex ha dit que “avui tots som com el publicà, amb la mirada baixa i avergonyits dels nostres pecats. Com ell, ens quedem enrere netejant l’espai que ocupaven la vanitat, la hipocresia i l’orgull”.
Segons el Papa, aquesta celebració penitencial “és una oportunitat per recuperar la confiança en i vers l’Església, una confiança trencada pels nostres errors i pecats; i per començar a guarir les ferides que no deixen de sagnar”.
Per a Francesc, “no voldríem que aquest pes frenés el camí del Regne de Déu en la història” i també s’ha adreçat a les generacions més joves “que esperen que transmetem el nostre testimoni” per demanar-los perdó “si no hem estat testimonis creïbles”.
La vetlla ha comptat amb els testimonis d’un supervivent d’abusos sexuals, d’una voluntària compromesa en l’acollida als migrants i d’una religiosa originària de Síria, explicant el drama de la guerra.
Després de la seva reflexió, el Papa ha resumit la petició de perdó en una pregària a Déu Pare.
PAPA FRANCESC
“Et demanem perdó per tots els nostres pecats; ajuda’ns a restaurar el teu rostre que hem desfigurat amb les nostres infidelitats. Demanem perdó, sentint vergonya, a tots els qui han estat ferits pels nostres pecats”
I ha demanat a Déu que “ens doni el coratge del penediment sincer per a una conversió genuïna”.
Al final de la celebració, el Pontífex ha convidat els presents a intercanviar el signe de pau i ha ofert als joves un exemplar de l’evangeli, confiant-los el manament d’anunciar la Bona Nova a les generacions futures, amb l’esperança “d’una missió millor, cada vegada més fidel a la lògica del Regne de Déu”.