Des d’aquest dimecres 28 de febrer, ja es pot fer la Ruta de Joaquima de Vedruna per la ciutat de Vic. Aquesta iniciativa, que ha estat possible gràcies a la Fundació Vedruna Catalunya Educació, segueix les petjades de Joaquima de Vedruna a la ciutat, on la religiosa catalana va fundar-hi la Congregació de Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna el 1826. 

La presentació d’aquesta nova ruta va tenir lloc el mateix 28 de febrer, quan se’n va fer per primera vegada un breu recorregut a peu de carrer. L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde de Vic, Albert Castells, que va agrair “la petjada històrica i enorme que ha deixat Joaquima a la ciutat”, alhora que va reconèixer que “l’educació sempre ha anat molt lligada a les congregacions religioses”. Per la seva banda, la presidenta de la Fundació que agrupa la xarxa d’escoles Vedruna de Catalunya, Montserrat Espinalt, va recordar que Joaquima “no va néixer ni va morir a Vic”; però “sí que va sentir la ciutat com a seva i s’hi va arrelar durant més 40 anys de la seva vida”.

Com va explicar la germana Vedruna Mabel Burgell a l’acte de presentació, la ruta segueix les petjades d’una “dona pionera, generosa, coratjosa i de vida evangèlica exemplar”. D’aquesta manera, els espais on la ruta convida a aturar-se “no són llocs de pas, sinó llocs de vida”. Segons Burgell, Joaquima de Vedruna “en va fer itineraris que avui perviuen i que van ser escenaris de vivències importants”, com les “nits de vetlla acompanyant malalts infecciosos o soldats ferits a l’Hospital de la Santa Creu, dues nits cada setmana durant deu anys”.

El mapa de la ruta es pot trobar a l’Oficina de Turisme de Vic, i ofereix informació complementària sobre els espais visitats, amb textos i vídeos breus, accessibles des del mapa a través d’uns codis QR i des del web https://200vedruna.cat/ruta.

Aquesta iniciativa forma part del marc dels actes de celebració dels 200 anys de la congregació de les Carmelites de la Caritat Vedruna. Les escoles Vedruna ja al segle XIX van ser pioneres en l’educació i són hereves d’aquesta tradició de compromís social. Avui són la xarxa d’escoles d’iniciativa social més gran del país, amb presència en 33 municipis.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!