El diumenge 26 de maig quatre joves del Col·legi Askartza, al País Basc, van fer el pas al Moviment de Seglars Claretians, una vocació laical que pretén evangelitzar i servir el Regne de Déu des de les diferents realitats del món. “L’estil de vida i el carisma del Pare Claret ens fa feliços i ens ha canviat la vida. No concebem una altra manera de viure la fe que no sigui en comunitat, i aquest és el lloc ideal per compartir la fe i mantenir la vida d’oració”, manifestaven l’Aitor, l’Olga, la Laura i l’Arantza.
Destaquem el seu testimoni, del qual informava el Butlletí dels Claretians, perquè és molt recent, però n’hi hauria molts d’altres: com els Terciaris Franciscans, els vinculats a Sant Joan de Déu, a l’orde de la Mercè o els que apareixen al Primer Pla d’aquesta setmana.
El llegat dels ordes religiosos és immens i s’escampa arreu en forma d’escoles, d’hospitals, obres socials… Això pel que fa a les estructures, però anant més al fons, és un llegat basat en la recerca de Déu, la passió per l’Evangeli i l’hospitalitat, tres aspectes que va destacar el papa Francesc durant l’audiència als participants del V Congrés Mundial dels Oblats Benedictins, el 15 de setembre del 2023.
La paraula “oblat” descriu aquells seglars que segueixen la regla de sant Benet o, per extensió, el carisma d’algun orde religiós, amb un compromís ferm, tot i que sense arribar a consagrar-se a la vida religiosa. Com diu el Papa, un oblat és “el do de si mateix en el servei”. Les vocacions a la vida consagrada estan en clar retrocés, però també són força els seglars que prenen la torxa per donar continuïtat al carisma dels fundadors. Cal, doncs, estar molt amatents a la promoció, la formació, l’acompanyament i la cura d’aquestes vocacions que projecten el carisma cap al futur.