Vimbodí i Poblet

Els carrers de Vimbodí i Poblet experimentaran divendres unaimportant trasnformació. El paviment serà cobert amb catifes de flors naturalsi de paper, serradures tenyides de colors que creen figures ornamentals i al·legòriquesa la devoció mariana que la vila professa a la seva copatrona , la Mare de Déudels Torrents.

El poble s’engalanarà de forma extraordinària per un motiujustificat: com tots els anys acabats en 4 i en 9, Vimbodí i Poblet celebra lesFestes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents, enguany els dies 7, 8 i 9de setembre. I el quiquenni corresponent a aquest 2019 adquireix especialrellevància, amb el valor afegit de coincidir amb el 75è aniversari de larestauració de l’ermita i de la imatge de la Verge, després que resultessin malmesesdurant la Guerra Civil.

Una altra particularitat és que el departament de Cultura dela Generalitat de Catalunya ha reconegut enguany la sigularitat i el valorpatrimonial de les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents, delmunicipi de Vimbodí i Poblet, que les ha inclòs en el Catàleg de PatrimoniFestiu de Catalunya, les primeres catalogades a la Conca de Barberà. Laconsideració oficial reconeix el caràcter tradicional de la festa queultrapassa l’aspecte estrictament religiós i esdevé una mostra de cultura,respecte per les tradicions i orgull de pertinença al municipi, el conjunt delqual s’aboca a aquest esdeveniment, tant en la participació als actesestrictament religiosos com a l’hora de guarnir carrers i engalanar les cases.

Ho corrobora el mateix alcalde del municipi, Joan Canela,quan afirma que les Festes Quinquennals són «una mostra de respecte a la nostrahistòria i tradicions, moments per compartir, unió i esforç que ens ajuden acrèixer com a Comunitat». Com cada edició, les Festes Quinquennals arribendesprés de l’esforç constant de les entitats organitzadores: la parròquia de laTransfiguració del Senyor, l’Associació Amics dels Torrents, les Zeladores dela Imatge, els Ermitans i l’Ajuntament, constituïdes en comissió.

Des de la Comissió organitzadora assenyalen que «lluny dedecaure la participació, a les Festes Quinquennals tothom hi posa el seu granetde sorra; grans i petits, veïns i vimbodinencs residents fora vila». Enguanyfins i tot han endegat un merxandatge relacionat amb la festa, com imatgeria,medalles, bosses, tasses, espelmes… que ajuden a fer front a les despeses quees generen.

Actes centrals i orígens de la festa

Dels nombrosos actes en destaca el dissabte alcapvespre la processó de fanalets del Trasllat de la Mare de Déu dels Torrents,des de l’ermita fins a la parròquia, amb encesa dels focs artificials. El matídel diumenge, entre les 11 i les 12, tindrà lloc l’ofrena floral dels fidels iles entitats, i a dos quarts d’una la solemne eucaristia presidida pel vicari general de l’arquebisbatde Tarragona, Joaquim Fortuny. A les set de la tarda sortirà la processó pelscarrers de la vila.

El dilluns dia 9 al migdia, la missa la presidirà l’abat dePoblet, Octavi Vilà, i a les set de la tarda es retornarà la imatge en processóa l’ermita.

El diumenge 15 de setembre queda reservat per a lacelebració del tradicional aplec a l’ermita.

La devoció a la Mare de Déu dels Torrents arrenca del segleXV, i des d’aleshores ha esta venerada ininterrompudament pel monestir dePoblet i per la vila de Vimbodí. Si més no, les festes dels Torrents sónrelativament recents ja que es remunten al 1944, quan es va restaurar la imatgemalmesa als inicis de la Guerra Civil, i per primera vegada s’organtizà laprocessó per traslladar-la a la parròquia. Aquesta imatge és de pedrapolicromada, de 86 cmd’alçada i té la particularitat que sosté l’infant Jesús sobre el braç dret.

L’11 de setembre de 1949 es corona canònicament la Mare deDéu a l’església parroquial i es proposa comemorar-ho cada cinc anys. En les quinquennalsde 2009 es nomenà la Mare de Déu dels Torrents copatrona de Vimbodí. Elsantuari es troba situat a mig camí entre Vimbodí i el monestir de Poblet, al’indret on segons la tradició popular, el 1484, un pagés de Vimbodí vadescobrir la maerededéu entre unes canyes.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!