El 13 de novembre del 2002 el petrolier Prestige navegava a vint-i-vuit milles de la costa de Finisterre carregat amb 77.000 tones de fueloil dens, sota un temporal amb forts vents, quan un cop de mar va provocar l’obertura d’una bretxa de quinze metres al costat d’estribord del buc.
Els dies posteriors, l’esquerda es va fer més gran a causa del temporal, i va provocar l’abocament del fuel al mar i la seva arribada a la costa, en el desastre ecològic més gran succeït a Espanya. Aquells dies l’accident va mobilitzar més de 300.000 persones i es va generar un moviment de voluntariat sense precedents a tot l’Estat.
Amb motiu del 20è aniversari de la catàstrofe, el Museu Marítim vol recordar aquell desastre mediambiental amb l’exposició temporal Prestige: crònica d’una catàstrofe, en un moment en què el mar és especialment vulnerable a causa del canvi climàtic, i l’impacte i l’afectació que rep com a conseqüència de la sobreexplotació humana.
La mostra, que es pot visitar al Museu Marítim de Barcelona fins al 18 de juny del 2023, és d’entrada gratuïta
La mostra està comissariada per Ana Díaz, llicenciada en ciències del mar i membre d’Ecoloxistes en acción Galiza, i per Helena Miró, tècnica d’exposicions del Museu Marítim de Barcelona. Instal·lada a l’espai Mirador del Museu Marítim de Barcelona i es pot visitar fins al 18 de juny del 2023. L’entrada és gratuïta.
La mostra està dividida en nou àmbits que principalment expliquen la catàstrofe i les seves conseqüències, però també fa una pinzellada sobre el consum de petroli al món, els efectes dels combustibles fòssils en el planeta i la contaminació i explotació dels mars i els oceans.
Hi ha mòduls empaperats i d’altres pintats amb plafons de cartró amb la informació, i també informació destacada sobre cartró més gruixut. Cartró, paper i tintes tenen certificació ecològica.
L’exposició compta també amb dues filmacions, una d’imatges dels efectes del desastre i una altra que és un fragment del documental Alegría, que cedeix Ecoloxistas en acción, secció Galícia. A més, s’hi inclouen algunes vitrines amb material divers i una bandera de Nunca Máis.