Aquest Diumenge de Pentecosta se celebren eleccions municipals. Aquests comicis obren un cicle electoral a casa nostra que cap a finals d’any ens permetrà exercir de nou el dret a vot, per elegir els membres del Congrés dels Diputats i del Senat. Però anem a pams. Aquest 28 de maig es decideixen els membres del cartipàs de cadascun dels 947 municipis que hi ha arreu de Catalunya.
Durant els propers quatre anys, els futurs regidors seran els responsables de governar en l’àmbit local on la tradicional política de partits sovint dona pas a una gestió més propera, especialment en els pobles i viles de dimensions més reduïdes. Aquesta major proximitat entre electors i dirigents fa que la política municipal sigui probablement la millor baula per connectar els ciutadans amb l’activitat política. En canvi, si mirem els índexs de participació de les darreres conteses electorals, observem que les eleccions municipals tenen una capacitat de mobilització molt baixa. En aquest rànquing d’atracció electoral, els comicis al Parlament Europeu se situen clarament a la cua.
Cada convocatòria d’eleccions és per a les entitats socials una nova oportunitat per fer arribar als partits polítics, sindicats, patronals, administracions públiques i entitats i agents socials la seva diagnosi social i apuntar les possibles solucions a les diferents problemàtiques socials en les quals intervenen. Per això, Càritas Catalunya, els Jesuïtes a Catalunya i la Plataforma d’entitats cristianes que treballen amb persones migrants han donat a conèixer les seves propostes polítiques davant d’aquestes eleccions municipals.
Les dades d’exclusió social a casa nostra (29,1%) i d’exclusió social severa (15,5%), d’acord amb l’últim informe Foessa, obliguen, segons Càritas, a un desplegament de polítiques públiques que posin al centre els col·lectius més vulnerables, i que lluitin contra les causes generadores de desigualtat i d’exclusió social. “Calen reformes estructurals”, afirma Càritas en el document.
Per altra banda, els Jesuïtes a Catalunya reclamen polítiques que millorin la vida de les persones. Polítiques que apuntin al que, segons aquestes organitzacions, hauria de ser el primer objectiu de tota política municipal: trencar la barrera que situa una quarta part de la població catalana en risc d’exclusió social.
Des d’aquest setmanari d’informació i cultura religiosa animem a la participació. Com es diu a la introducció del Compendi de la Doctrina Social de l’Església (DSE), “el cristià sap que pot trobar en la DSE els principis de reflexió, els criteris de judici i les directrius d’acció de què partir per promoure un humanisme integral i solidari”. Us desitgem una bona jornada electoral.