El dimarts 13 de juny s’ha presentat a la seu del Síndic de Greuges de Catalunya l’informe Diferències que generen desigualtat sobre els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) a Espanya. El document ha estat elaborat pel Servei Jesuïta a Migrants (SJM), una xarxa d’entitats que treballa per la defensa dels drets de les persones migrants i el seu ple accés a la ciutadania.
“El problema de fons denunciat per aquest informe són les diferències de règim entre els set CIE que hi ha al territori espanyol, la qual cosa genera desigualtat de drets. Cal fer normes de règim intern a cada CIE, harmonitzades per la Direcció General de la Policia, i d’accés públic”, ha explicat Ana Bosch, advocada de Pueblos Unidos, associació que forma part del SJM. I ha afegit: “L’any 2022 hi va haver 2.082 persones internades als CIE, majoritàriament de nacionalitat marroquina i algeriana, 241 més que l’any anterior.”
Així mateix, Ana Bosch ha constatat “l’opacitat administrativa que afecta els drets fonamentals de les persones internades als CIE”. En aquests centres les persones estrangeres que han comès una infracció administrativa pateixen de privació de llibertat durant seixanta dies com a màxim. Actualment l’estada mitjana és d’uns trenta dies. “Cal visibilitzar el que passa en aquests centres, on es vulneren els drets de les persones internades”, ha expressat Bosch.
M. Carmen de la Fuente, directora de Migra Studium, fundació integrada també al SJM, ha posat en relleu la tasca cabdal que, des de fa més d’una dècada, desenvolupa el grup de voluntaris que visiten el CIE establert a la Zona Franca de Barcelona. “Aquests voluntaris són els ulls que ens permeten mirar el que viuen, i pateixen, les persones internades.”
“Els CIE són dispositius repressius de control migratori”
JOSETXO ORDÓÑEZ (advocat de Migra Studium)
“El deteriorament de la salut mental dels interns és una de les nostres principals preocupacions”, ha assenyalat Josetxo Ordóñez, advocat de Migra Studium i coordinador de l’equip de visites al CIE de Zona Franca. Dels 65 interns que els voluntaris de la fundació van visitar l’any passat (d’un total de 482 interns), el 40% tenia algun problema de salut mental. “Cada dia que passa, per a una persona interna, és un dia més de sofriment inútil”, ha afirmat Ordóñez.
Ordóñez també ha recordat que el gener d’enguany va tenir lloc l’obertura del mòdul de dones al CIE de Barcelona. Ha definit els CIE com “dispositius repressius de control migratori” i ha manifestat “els nombrosos obstacles que tenim per poder visitar i acompanyar les persones internades”.
Per la seva banda, Maria Arrese, voluntària de Migra Studium, ha assegurat que el seu “compromís social i cristià de defensar la dignitat humana” va ser decisiu a l’hora de voler visitar els interns del CIE de la Zona Franca. I en veu alta s’ha preguntat: “Els CIE estan pensats per a les persones?” Ha compartit amb tots els assistents a la presentació de l’informe el que li havia dit un dels interns: “Estar aquí és una tortura, pitjor que estar a la presó.” La Maria va confessar que, després de les seves visites, “sempre surts tocada emocionalment”.