Com cada any durant l’últim cap de setmana de novembre, els Bancs dels Aliments organitzen la campanya de recollida en alguns establiments d’alimentació. És conegut com el ‘Gran Recapte’ en el qual els clients que acudeixen a fer la compra són convidats a col·laborar aportant aquells productes que des de l’organització de la campanya se’ls indica i que constituiran milers d’àpats.

Tornem a trobar els voluntaris amb armilles blaves, vermelles o taronges que recullen la generositat de les persones per tal de proveir una xarxa que ha tingut un paper essencial en l’ajuda alimentària contra la pobresa.

“Els bancs d’aliments van néixer fa trenta-nou anys arran de l’escrit a la publicació catòlica francesa La Croix d’una tribuna proposada per una monja, Sor Cécile Bigo, que havia contactat amb el president de la Càritas francesa. Inspirant-se en el model dels Bancs d’Aliments nord-americans, aquest antic banquer va crear aleshores el primer Banc d’Aliments francès comptant amb amb cinc associacions: Secours catholique, Emmaus, Salvation Army, Entraide d’Auteuil i Entraide Protestant” segons explica Pascal Charrier en la mateixa publicació el 24 de novembre de 2023.

La principal cadena de subministrament, però, continua sent la recollida dels excedents de distribució massiva, que ofereix productes que s’han retirat de les prestatgeries, sovint per una data de caducitat massa curta, però que segueixen sent consumibles. Cada dia, equips de  voluntaris visiten botigues per recollir aquests aliments i evitar el malbaratament. Això representa una mica menys de la meitat dels productes redistribuïts.

La xarxa de bancs d’aliments també ha signat convenis amb fabricants agroalimentaris, el sector agrari i la restauració col·lectiva. A més, la Unió Europea i l’Estat participen en aquests subministraments a través d’un finançament específic i malauradament decreixent, que permet adquirir productes.

Els bancs d’aliments no distribueixen directament productes als destinataris de l’ajuda. Ho lliuren de manera gratuïta a entitats i socis que asseguren aquesta distribució en forma de paquets, cistelles àpats. Aquests poden ser aliments frescos, enllaunats o congelats. Ha estat creixent la xarxa d’entitats socials o associacions independents o membres de grans xarxes solidàries, supermercats socials i centres municipals d’acció social.

L’activitat dels Bancs d’Aliments permet donar suport a milers de persones en situació d’inseguretat alimentària amb el suport d’aquesta xarxa de socis, una xifra que ha anat augmentant de manera constant en els últims anys. A tot Europa el nombre de persones ateses va augmentar un 34% entre el 2020 i el 2023. I un altre 9% el primer trimestre d’enguany.

Els bancs d’aliments estan avui organitzats en federacions i s’han desenvolupat en 24 països europeus. Aquests últims estan units dins de la Federació Europea de Bancs d’Aliments (FEBA).

La crida al “Gran recapte” esdevé una oportunitat perquè la ciutadania pugui exercir l’empatia i la solidaritat i contribuir a la millora de la nostra societat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!