Tot això afecta un bisbe, en aquest cas Xavier Novell. Però en el grau episcopal del ministeri ordenat, que és el màxim, el Codi de Dret Canònic no contempla els processos ordinaris de secularització com els que es donen en sacerdots que han demanat primer la dispensa per no exercir el ministeri i després han volgut casar-se per l’Església, una possibilitat que se’ls reconeix però només si es tracta d’un matrimoni celebrat legítimament i reconegut com a sagrament d’acord amb el cànon corresponent. Recordem que Xavier Novell va renunciar al seu càrrec com a titular de la diòcesi de Solsona el 23 d’agost al·legant raons personals.
El bisbe emèrit de Solsona Xavier Novell està preparant la documentació per casar-se civilment amb Sílvia Caballol i, segons ha pogut confirmar Ràdio Estel de fonts de l’Ajuntament de Súria, ha formalitzat la sol·licitud davant el jutge de Pau. El diari El Mundo havia avançat que Novell i l’escriptora van presentar a principis d’octubre els papers necessaris a la localitat bagenca. Així, Novell i Caballol tindrien la intenció de contraure matrimoni civil. En el document filtrat i signat pel jutge de pau, d’acord amb el que marca la llei civil, el magistrat invita aquelles persones que tinguin algun impediment legal per a la unió, que ho manifestin en 15 dies.
Hem pogut confirmar, en consultes a experts en el Dret Canònic de l’Església catòlica, que Xavier Novell té tot el dret, com a ciutadà solter, a contraure matrimoni civil. En canvi, si no ha demanat o no se li ha concedit una nova dispensa eclesiàstica prèviament (que s’afegiria a la renúncia al govern de la diòcesi de Solsona ja acceptada pel Papa), incorre en el que s’anomena un delicte canònic (inicialment amb suspensió immediata, en l’anomenada ‘Latae Sententiae’ o pena ja imposada), a banda de l’impacte moral que això té per a la concepció del matrimoni com a sagrament indissoluble. Pel que fa a les mesures que després pot prendre l’Església si Novell es casa civilment sense aquesta dispensa eclesiàstica prèvia, es constituiria un tribunal eclesiàstic per jutjar-lo a la diòcesi on s’ha comès el delicte, en aquest cas la de Solsona, o bé quedaria reservada al Sant Pare algun tipus de condemna directament o a través de la Congregació per al Clergat. Entre les mesures, es podria decretar l’expulsió de l’Estat clerical, una situació que s’ha donat molt poques vegades en la història de l’Església i només el Papa Francesc ho ha fet en alguns casos de manera excepcional els últims mesos, sobretot per temes relacionats amb abusos a menors.
En una entrevista a l’informatiu Sense distància de Ràdio Estel, el professor de Dret Canònic a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) Eulogi Broto ha explicat que “el Codi preveu que els clergues que intentin un matrimoni civil incorren en una suspensió automàtica, com diu el cànon 1.394, on després s’especifica que, si no canvia la conducta, podrà ser castigat amb l’expulsió de l’estat clerical”. Broto ha puntualitzat que “podria ser que Novell estigui tramitant la segona dispensa necessària per casar-se però, si no ho ha fet, l’escàndol a la diòcesi faria necessari un judici tramitat per l’autoritat del bisbat on es comet el delicte”.