La basílica de Santa Maria de Montserrat ha acollit la Missa solemne de la Mare de Déu patrona de Catalunya. Amb la nau principal plena, s’ha viscut la celebració religiosa amb devoció i records per a molta gent, coincidint amb els 75 anys de l’entronització de la imatge, que es compleixen tot just avui.
Manel Nin, monjo de Montserrat i exarca apostòlic dels catòlics de Grècia, ha presidit la Missa solemne, i en l’homilia, ha tingut molt present l’efemèride: “Fa 75 anys els monjos, els bisbes, el poble fidel, varen oferir aquest tron, bell, fet amb la plata de tantes ofrenes riques o senzilles, amb la plata també de tantes llàgrimes i de tantes esperances… Perquè el tron de la Mare de Déu som també cadascun de nosaltres, ho és el nostre cor fet cristià pel baptisme, i ho és, ho ha de ser el nostre viure fet cristià per l’evangeli. Per això som/esdevenim tron de la Mare de Déu quan deixem que Maria, amb el seu Fill a la falda, neixi en el cor de cadascun de nosaltres, a través de l’Església que com a mare ens dóna cada dia el Pa de la Paraula de Déu, els Sants dons del Cos i de la Sang del Crist, ens dóna els sagraments i ens dóna els germans”.
L’exarca dels catòlics de Grècia ha assegurat que la commemoració del 75è aniversari de l’entronització ens mostra una presència actual, no pas un fet del passat: “Celebrar el setanta-cinquè aniversari de l’entronització de la Santa Imatge de la Mare de Déu no ha de ser el celebrar un fet llunyà de fa molts anys. Al contrari, vol dir per a tots i cadascun de nosaltres un fer memòria viva, un celebrar, un viure avui la presència, la intercessió, l’esguard amorós de la Mare que des d’aquest lloc alt, des d’aquesta cambra alta i bella i preciosa, continua esguardant el nostre món, la nostra terra, les nostres famílies, cadascun de nosaltres”.
La celebració de la Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat ha estat aquest any molt especial, tot just pel 75è aniversari de l’entronització de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat en el seu tron actual. Les festes del 27 d’abril de 1947 van ser molt importants, perquè van marcar decididament el començament d’un desvetllament religiós i cívic de Catalunya. Ahir a la nit, vigília de la festa, es va celebrar la Vetlla de Santa Maria. Va comptar amb una “Litúrgia de la Paraula” més desenvolupada, amb tres salms i diverses lectures i, en el moment de l’Ofertori, es va rebre l’ofrena de l’oli simbòlic per al manteniment de llànties que cremen durant tot l’any a la Basílica, i que representen totes les comarques de Catalunya, així com moviments i institucions que han fet ofrenes des del 1947.