El Papa reforça el seu compromís "amb el diàleg interreligiós" en un intens dia

Francesc ha viscut aquest dimecres una intensa jornada, amb una audiència general en què ha reviscut el recent viatge a Armènia i l’Azerbaidjan, una pregària de vespres ecumènica que ha presidit aquesta tarda a Roma i, entremig, diverses entrevistes d’alt nivell, amb el secretari general de l’ONU, Ban Ki Moon, amb el president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, i amb l’arquebisbe de Canterbury, Justin Welbin. El Sant Pare ha tingut temps també per saludar, a la mateixa Plaça de Sant Pere, una delegació catalana encapçalada pel director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, la dominica Lucía Caram (argentina, com el pontífex) i Jordi Cardoner, en representació del Barça, ja que la seva fundació col·labora en el projectes social ‘Invulnerables’, presentat a Roma. El pontífex, home de projectes i de presència en el món, ha demostrat novament en les últimes hores que, encara que de vegades estigui cansat, allò que més li agrada és precisament compartir experiències al costat de la gent.
El Papa ha recordat durant l’audiència que, amb l’estada a Geòrgia i l’Azerbaidjan aquest cap de setmana passat, ha completat un recorregut pel Caucas iniciat al juny a Armènia. Mitjançant la lectura d’un fragment de l’evangeli de Joan, sobre la pau de Déu que no és la que dóna aquest món, el Sant Pare ha donat gràcies a Déu per aquest viatge apostòlic i ha renovat el seu reconeixement a les autoritats civils i religioses que l’han acollit, com també als sacerdots, religiosos i laics i laiques. Francesc ha recordat que “els països del Caucas, 25 anys després de la seva independència, necessiten recuperar la seva identitat i els seus fulls de ruta”, amb “l’Església catòlica present en diàleg amb les altres comunitats cristianes i d’altres religions”. El pontífex ha manifestat el seu desig “que Déu beneeixi Armènia, Geòrgia i l’Azerbaidjan”.
El Sant Pare ha recordat “diverses trobades amb creients, animats per ell a revitalitzar la seva fe des de la caritat concreta”. Francesc ha comentat igualment “algunes vivències compartides amb creients d’altres religions”. Finalment el Sant Pare ha reivindicat novament la presència de les creences en el món al servei de la pau. I coincidint amb l’inici del mes d’octubre, dedicat a la pregària del Rosari i a les missions, el pontífex ha expressat el seu desig que els problemes del món estiguin sempre en mans de la Divina Misericòrdia. En aquesta línia, també ha recordat la figura de Santa Faustina Kowalska. Amb motiu d’aquesta festa, ha saludat un grup de polonesos, particularment un grup de supervivents del camp de concentració d’Auschwitz.
El Papa saluda un grup de catalans vinculats a l’ajuda a infants vulnerables: ‘Invulnerables’
I com dèiem, al final de l’audiència, el Sant Pare rebia una representació del programa Invulnerables, encapçalada per la dominica argentina Lucía Caram. També hi han estat presents el director general de la Fundació ‘la Caixa’, Jaume Giró,el vicepresident del FC Barcelona Jordi Cardoner; i la presidenta honorífica de la Fundació Rosa Oriol, Rosa Tous. En el grup convidat pel Papa, al qual s’ha unit també el bisbe Sebastià Taltavull, hi era igualment present un grup de voluntaris i famílies vinculades a aquesta gran iniciativa social, com també representants d’empreses i fundacions que hi han col·laborat d’alguna manera. To el grup ha explicat al bisbe de Roma l’estratègia i el repte de treballar amb les famílies per garantir la igualtat d’oportunitats i trencar el cercle de la pobresa hereditària, implicant-hi tota la societat i promovent la col·laboració entre els sectors públic i privat.
Lucía Caram, acompanyada per la seva comunitat i després d’haver rebut el suport del pontífex des de fa ja uns quants mesos, li ha donat la documentació corresponent al projecte de la Casa de la Infància, que es construirà en una part del Monestir de Santa Clara de Manresa, on viu la monja argentina, per realitzar acció social directa. El programa Invulnerables, que Lucía Caram ja va presentar el 6 de juny passat en una entrevista a Ràdio Estel, està impulsat per la religiosa a través de la Fundació Rosa Oriol, l’Obra Social ”la Caixa”, la Fundació FC Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Aquesta iniciativa es dirigeix a nens i nenes que viuen en contextos de vulnerabilitat i les seves famílies. Aquesta intervenció, que ha de donar resposta a les necessitats bàsiques no cobertes, ofereix acompanyament i suport integral a la família, així com orientació a pares i mares, per promoure la igualtat d’oportunitats. El projecte s’està fent realitat ja en diferents pobles i ciutats de Catalunya.
Conferència mundial sobre fe i esport
D’altra banda, el Vaticà ha acollit aquest mateix dimecres la inauguració de la primera Conferència Mundial sobre Fe i Esport, amb el títol “L’Esport i la Fe al servei de la humanitat”. Amb la benedicció del Papa, la trobada té per objectiu crear un espai en què líders religiosos, esportistes, empresaris, acadèmics i mitjans de comunicació puguin dialogar sobre com la fe i l’esport poden ajudar i treballar junts per a una humanitat millo.
Les sessions es fan fins a aquest divendres 7 d’octubre a l’Aula del Sínode, i es preveu que s’elabori i es faci públic una declaració final. Entre les personalitats presents a la cerimònia d’obertura, hi havia el secretari general de l’ONU, Ban Ki Moon, i el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach. Els preparatius han anat a càrrec del Pontifici Consell de la Cultura i d’Allianz, sota la direcció del cardenal Gianfranco Ravasi, president d’aquest dicasteri.
Precisament coincidint amb aquesta activitat internacional, el pontífex ha rebut aquest dimecres a la tarda el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki Moon, i també el president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach. En una altra de les audiències privades, Francesc s’ha entrevistat amb l’arquebisbe de Canterbury i primat de la Comunió Anglicana, Justin Welby, amb el qual ha coincidit en una pregària de Vespres, presidida pel mateix Papa, a l’església de Sant Andreu i Sant Gregori al Celio, de Roma.
El Papa ha rebut aquest matí una quarantena de dirigents de l’empresa Vodafone, a l’aula Pau VI del Vaticà. Francesc els ha agraït la seva feina per posar en marxa iniciatives constructives, i ha expressat el desig que estiguin al servei del diàleg interreligiós. “Moltes felicitats per aquest projecte, constructiu, que és el que cal ara per portar la humanitat endavant i no només per veure com cauen les bombes sobre persones innocentes, nens malalts i ciutats senceres”, ha reflexionat.
La base del projecte és ajudar gratuïtament nois africans que no han tingut un itinerari escolar tradicional. Milions de joves que viuen a Lesotho, la República Democràtica del Congo, Ghana, Kènia, Moçambic i Tanzània, incloent-hi els camps de pròfugs, podran accedir a materials didàctis online. El Sant Pare ha expressat el seu desig que la iniciativa social de Vodafone tingui una destacada “dimensió religiosa, molt arrelada als pobles africans, com també estímul per al diàleg interreligiós”. El projecte s’ha posat en marxa en col•laboració amb Learning Equality, una organització sense ànim de lucre que ofereix solucions obertes per a l’ensenyament en xarxa.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 5 d’octubre.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!