Francesc proposa "no utilitzar mai més la religió per a la violència" i "protecció mundial per als recursos naturals"

“Que Déu beneixi Kènia!”. Així ha acabat Francesc aquest dijous l’homilia de la Missa que ha presidit al camp universitari de Nairobi. En la primera jornada completa a la capital keniana, el pontífex ha demanat que “no s’utilitzi mai la religió per practicar la violència”, alhora que ha fet una crida a “fomentar la comprensió interreligiosa”.
“Impulsar la cultura de la cura dels éssers humans i de la seva dignitat, com també de l’ambient i dels recursos naturals, i recordar que el clima és un bé comú de la humanitat”. Aquestes són algunes de les exhortacions que ha reiterat el Papa Francesc en el seu dens discurs davant l’oficina de les Nacions Unides a Nairobi, igualment pronunciat aquest dijous, entre grans aplaudiments en nombroses ocasions. Amb el rerefons de la seva Encíclica Laudato si, ha posat èmfasi en la seva crida a “la responsabilitat de les nacions, de la política, de l’economia, de la ciència, de la medicina i de la comunitat internacional”.
El Papa ha visitat la seu de l’Oficina de Nacions Unides a la capital de Kenia, Nairobi, i abans d’entrar a l’edifici que acull el que es considera el quarter general de l’ONU a l’Àfrica, ha complert el gest simbòlic de plantar un arbre, un gest que, juntament amb les seves paraules, assoleix un significat especial també davant la preocupació mundial, que el bisbe de Roma va posar en relleu, avant el canvi climàtic i la Cimera de París sobre el Clima, que comença dilluns vinent. El Sant Pare ha destacat la importància de les altres properes cites internacionals, com la de la Conferència Hàbitat-III, que es farà a Quito (Equador) a l’octubre de l’any vinent, i la que se celebra a la mateixa ciutat de Nairobi, d’aquí a pocs dies, la 10a Conferència Ministerial de l’Organització Mundial del Comerç.
Un cop més, Francesc ha alertat contra la cultura de “la globalització de la indiferència, del descartar, ja que són molts els rostres de milers de persones sacrificades sota els ídols dels guanys, de la degradació del consum, de les noves formes d’esclavitud, el tràfic de persones, el treball forçat, la prostitució i el tràfic d’òrgans”. Els pobres, als quals es nega també la cura sanitària, i els migrants han estat també protagonistes en la intervenció del pontífex a l’ONU. Pel que fa a la lluita contra la desforestació i la desertificació, Francesc ha recordat que “l’Àfrica ofereix al món una bellesa i una riquesa natural que ens porta a lloar al Creador”.
El Papa ha subratllat que «aquest patrimoni africà i de tota la humanitat pateix un constant risc de destrucció, causat per egoismes humans de tota mena i per l’abús de situacions de pobresa i exclusió». Després de destacar que, «en el context de les relacions econòmiques entre els Estats i els pobles, no es pot deixar de parlar dels tràfics il•legals que creixen en un ambient de pobresa i que, al seu torn alimenten la pobresa i l’exclusió», ha alertat també contra «el comerç il•legal de diamants i pedres precioses, de metalls estranys o d’alt valor estratègic, de fustes i material biològic, i de productes animals, com el cas del tràfic de marfil i la matança d’elefants» que «alimenta la inestabilitat política, el crim organitzat i el terrorisme».
També aquest dijous, el Papa ha dit, en aquest cas durant l’homilia de la Missa al camp universitari de Nairobi, que els creients “pertanyem a Déu que ens ha fet la seva família”. Adreçant-se als kenians, Francesc ha destacat que, “gràcies a la predicació de l’Evangeli, també han entrat a formar part de la gran família cristiana”. Va explicar que la societat keniana “ha estat molt beneïda amb una sòlida vida familiar, amb un profund respecte per la saviesa de la gent gran i amb un gran amor pels nens. La salut de qualsevol societat depèn de la salut de les seves famílies”.
Francesc ha recordat que “tots som germans i germanes en l’única família humana”, i ha avisat que “també estem cridats a oposar-nos a les pràctiques que fomenten l’arrogància dels homes, que fereixen o degraden a les dones, i posen en perill la vida dels innocents encara no nascuts”. Finalment, ha assegurat que tots “som cridats a respectar-nos i donar-nos suport mútuament, ja estar a prop de tots els que passen necessitat”.
El bisbe de Roma ha fet fer una crida especial als joves de Kènia perquè “els grans valors de la tradició africana, la saviesa i la veritat de la Paraula de Déu, i el generós idealisme de la seva joventut, els guiïn en el seu esforç per construir una societat que sigui cada vegada més justa, inclusiva i respectuosa de la dignitat humana”.
El pontífex ha demanat als participants en aquesta Eucaristia que “es preocupin per les necessitats dels pobres i que rebutgin tot prejudici i discriminació, perquè aquestes coses no són de Déu”. I també ha recordat que “Déu ens demana que siguem deixebles missioners, homes i dones que irradien la veritat, la bellesa i el poder de l’Evangeli, que transforma la vida, en obediència a la voluntat del veritable Déu, que ens ha mostrat en Jesús el camí cap a la llibertat i la pau que tot cor anhela”.
Trobada interreligiosa i reunió amb clergat, religiosos, religioses i seminaristes
En una trobada interreligiosa a primera hora d’aquest dijous, el pontífex ha assegurat que “no es pot utilitzar la religió per a la violència”, i ha destacat la importància del diàleg en un món “ferit per conflictes i per les mateixes religions”. El Sant Pare ha recordat que “les religions juguen un paper essencial en la formació de les consciències”, però “el nom de Déu no ha de ser usat mai per justificar l’odi i la violència”.
El Sant Pare ha recordat els quatre atemptats més greus que ha patit Kènia en els últims dos anys, comesos tots pel grup gihadista Al-Xabab, concretament un en un centre comercial del Westgate (amb 67 morts), dos a la població de Mandera (amb 64 víctimes) i el de la Universitat de Garissa (amb 148 pèrdues de vides humanes, tots cristians). Finalment, Francesc ha explicat que, “en un món cada vegada més interdependent, veiem sempre amb més claredat la necessitat d’una mútua comprensió interreligiosa, d’amistat i col•laboració per a la defensa de la dignitat” i el dret dels pobles a “viure en llibertat i felicitat”. En aquest sentit, ha recordat que aquest any se celebra el 50è aniversari de la cloenda del Concili Vaticà II, en el qual “l’Església catòlica s’ha compromès amb el diàleg ecumènic i interreligiós al servei de la comprensió i l’amistat”.
El Papa s’ha reunit també aquest dijous amb religiosos, religioses, sacerdots i seminaristes. Els ha demanat que “no s’allunyin mai de Jesús i no deixin de pregar”. Francesc ha assegurat, en un discurs improvisat, que la porta és el Crist que crida i que comença, va feint la feina… En aquesta línia, el Sant Pare ha animat tots els presents a “servir Déu i a l’Església entrant per la porta justa”. També ha recordat que “tots som pecadors, i ha demanat que s’aixequi la mà als qui se senten no pecadors”. Finalment, ha demanat “no caure en el pecat de la tebior”. Finalment, destaquem que el Sant Pare visita aquest divendres al matí un barri pobre de Nairobi i es reuneix amb els bisbes de Kènia. A primera hora de la tarda, viatja a Uganda, segona etapa d’aquest 11è viatge apostòlic de Francesc.

Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 26 de novembre.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

EL PAÍS: El Sant Pare, a l’Àfrica

ARA: El Papa alerta davant el perill d’una cultura de l’egoisme

LA VANGUARDIA: El Papa conclou aquest divendres l’estada a Kènia i obre l’etapa a Uganda

EL MUNDO: El Papa proclama des de l’Àfrica la pau de les religions

ABC: Multitudinària Missa de Francesc a Nairobi

ANTENA 3: El Sant Pare diu que són molts els somnis que ofeguen el nostre present

CLARÍN (argentí): A Kènia, el Papa denuncia l’arrogància i el menyspreu

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!